Σοκάρουν τα πραγματικά νούμερα της πανδημίας στην Ελλάδα – Πότε ξεκινά η αποκλιμάκωση

Η πραγματική εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας αποτυπώθηκε από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, καθώς το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα υπήρχε διαφορετική εικόνα κυρίως σε ότι αφορά τα κρούσματα, λόγω των μειωμένων διαγνωστικών τεστ. Πάντως ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ καταγράφηκε και υψηλός αριθμός θανάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 3.313 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ακόμη 92 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Την ίδια ώρα στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 813 ασθενείς.

Η Αττική βρίσκεται σταθερά στην «κορυφή», καθώς σύμφωνα με την κατανομή των νέων κρουσμάτων, 1.581 εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο. Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 418 μολύνσεις. Μεγάλος αριθμό μολύνσεων καταγράφηκε και σε Αχαΐα (65), Εύβοια (68), Ημαθία (48), Ηράκλειο (66), Κοζάνη (77), Κορινθία (41), Λάρισα (89), Μαγνησία (64), Ξάνθη (37) και Σέρρες (46).

Τι έδειξαν τα λύματα

Σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 19-25 Απριλίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ και αυξητικές τάσεις σε τρεις περιοχές. Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 19 έως 25 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Θεσσαλονίκη (-21%), στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%). Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα, αλλά και των θανάτων, κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπει το σύνθετο προγνωστικό μοντέλο του European COVID-19 Forecast Hub για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη.

Μολονότι τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν αναπόφευκτα ένα εύρος τιμών για τη διασπορά του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, ο σύνθετος δείκτης προβλέπει πως για το διάστημα μεταξύ 25 Απριλίου και 1η Μαΐου θα καταγραφούν 17.134 κρούσματα στη χώρα μας, μειωμένα κατά κατά περισσότερα από 1.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω την εβδομάδα έως τις 8 Μαΐου, όταν προβλέπονται 16.220 κρούσματα.

Παρόμοια είναι η εικόνα στο μέτωπο των θανάτων. Την περίοδο έως την 1η Μαΐου η σύνθετη πρόγνωση τοποθετεί τους θανάτους λόγω Covid στην Ελλάδα σε 533, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν 553.

Σύμφωνα με το μοντέλο, οι απώλειες αναμένεται να πέσουν στους 514 την εβδομάδα μέχρι 8 Μαΐου.

Τι είπε η Παγώνη για την πίεση στα νοσοκομεία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας σημειώνοντας πως η πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική τις τελευταίες μέρες είναι 89%,στην Θεσσαλονίκη 91% ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 87%. «Οι τελευταίες εφημερίες συγκριτικά με τις προηγούμενες 3-4 βδομάδες δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση και ελάχιστη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ευχόμαστε να γίνει περισσότερο» σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης πως πριν από τρεις βδομάδες ήταν σε αναμονή διασωληνωμένων σε νοσοκομεία γύρω στα 15-16 άτομα μέχρι να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ το Σαββατοκύριακο 3-5.

Παράλληλα η κυρία Παγώνη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού και να πάνε να εμβολιαστούν σημειώνοντας πως ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι για να αποκτηθεί η ανοσία.

Υπογράμμισε πως το 70% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι και πως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν έχουν προλάβει να κάνουν την δεύτερη.