Σοκαριστική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Στους πόσους διασωληνωμένους «καταρρέει» το ΕΣΥ, από τι εξαρτάται η επιβίωση του ασθενή

Αυξημένη θνητότητα από 57% έως και 87%, καταγράφεται κατά περιόδους στους διασωληνωμένους ασθενείς στην Ελλάδα. Το θλιβερό αυτό ποσοστό εξαρτάται από την πληρότητα των ΜΕΘ και το εάν ο ασθενής βρίσκεται εντός ή εκτός μονάδας.

Περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών θα μπορούσαν να έχουν σωθεί το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Τα στοιχεία – σοκ περιλαμβάνονται σε μελέτη που υπογράφουν ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας.

Αίσθηση προκαλούν τα σχόλια του κ. Λύτρα, σύμφωνα με τα οποία τα στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε “ανώτατο επίπεδο”. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ‘ανώτατο’ επίπεδο”

Επισημαίνει πως το εάν θα επιβιώσει ένας διασωληνωμένος ασθενής, εξαρτάται από το που ζει και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) τύχει να αρρωστήσει. “Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα”, τονίζει.

Αναλυτικά η μελέτη για τον κορονοϊό και τις αντοχές του ΕΣΥ διεξήχθη στην Ελλάδα μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2020 και Μαΐου του 2021 υπό τους καθηγητές Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, την οποία -όπως επισημαίνει ο κ. Λύτρας- η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της από τον Μάιο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της Ελλάδας αδυνατεί να ανταποκριθεί σε περισσότερους από 400 διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας.

Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν ότι η νοσηλεία εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή εκτός Αττικής συσχετίστηκε ανεξάρτητα με σημαντικά αυξημένη θνησιμότητα, με τον κ. Λύτρα να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

Μερικά από τα άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης ανήρτησε στο Twitter ο ίδιος ο κ. Λύτρας μετά τη δημοσίευση της μελέτης στο Scandinavian Journal of Public Health στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συμπεράσματα που αναδείχθηκαν, η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό στο ΕΣΥ, αυξάνει κλιμακωτά την πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετίστηκε με +35-40% θνητότητα.

Τέλος, ο κ. Λύτρας τόνισε ότι η ιδέα για τη διενέργεια της ανάλυσης ήταν του Σωτήρη Τσιόδρα, με τον ίδιο να συμβάλει στην υλοποίηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύο επιστήμονες που έχουν ως αποκλειστικό τους μέλημα τη Δημόσια Υγεία.