Σοκ μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας – Δοκιμάζεται το ΕΣΥ, κίνητρα σε γιατρούς – Εφιαλτικές προβλέψεις

Τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών κάνουν λόγο για 1.000 νεκρούς τον μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μέχρι το Σάββατο κυρίως η Βόρεια Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της ανησυχίας των επιστημόνων, ωστόσο χθες το καμπανάκι ήχησε για όλη την Ελλάδα, καθώς σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 4.696 νέες μολύνσεις, ενώ οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 400 (404).

Η Αττική επέστρεψε στην πρώτη θέση της αρνητικής λίστας με 943 κρούσματα, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί καταγράφοντας 872 νέες μολύνσεις. Ωστόσο, ακόμη οκτώ περιοχές κατέγραψαν τις τελευταίες 24 ώρες τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για τις: Λάρισα με 326, Μαγνησία με 207, Αχαΐα με 161, Σέρρες με 125, Ημαθία με 123, Πέλλα με 121, Μεσσηνία με 107 και Έβρος με 102.

Την ίδια στιγμή, τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών κάνουν λόγο για 1.000 νεκρούς τον μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ οι γιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ εκφράζουν φόβους για κατάρρευση του συστήματος υγείας, καθώς υπάρχουν νοσοκομεία που ξεκινούν εφημερίες χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ.

Η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα οδήγησε την κυβέρνηση στην κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

«Μαύρο» ρεκόρ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.696, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 739.448 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.023 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.894 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 404 (59.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 344 (85.15%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (14.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.312 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή -6.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο χάρτης της διασποράς

Άρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας σημειώθηκε χθες, Σάββατο.

Η Αττική πήρε ξανά τα πρωτεία στην κατανομή των κρουσμάτων, αφού ξεπέρασε τη Θεσσαλονίκη. Η Λάρισα αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία αφού, αφού παρατηρείται «έκρηξη» κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, η Αττική συγκεντρώνει 943 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 872. Μάλιστα, εκ των 943 κρουσμάτων τα 277 εντοπίζονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

«Κακώς άνοιξαν τα καταστήματα»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης που εκτιμά ότι ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων: «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;», διερωτήθηκε.

Τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια, εξήγησε. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σίγα – σίγα έπεσαν τα κρούσματα και πηρέ παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».

Προβλέψεις για 1.000 νεκρούς το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα


Με τη σειρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κάνει λόγο για 1.000 θανάτους το μήνα, μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», ανέφερε σχετικά με το αν πρέπει να αναμένουμε ένα νέο lockdown.

«Το πρόβλημα είναι ότι το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να ασχοληθεί με χρόνια νοσήματα, μένουν στάσιμα, ή παραπίσω, με συνέπεια να έχουμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα που θα εισπράξουμε το επόμενο διάστημα από άλλες αρρώστιες», προειδοποίησε.