Σπουδαστές στα πληρώματα του ΕΚΑΒ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού
Με σπουδαστές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού του ΕΚΑΒ το υπουργείο Υγείας σε νησιωτικές περιοχές, όπου υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι και οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Σε τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι:
«Σε περιόδους εκτάκτων ή αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, κατά τις οποίες το προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για τη στελέχωση των ασθενοφόρων του, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ η στελέχωση των πληρωμάτων του να συμπληρώνεται, ανά πλήρωμα, με έναν (1) σπουδαστή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που πραγματοποιεί την πρακτική άσκησή του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το θεωρητικό μέρος των σπουδών του. Αν ο ως άνω σπουδαστής δεν διαθέτει την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης Β’ κατηγορίας, εκτελεί υποχρεωτικά καθήκοντα συνοδηγού ασθενοφόρου».
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ζητούν οι εργαζόμενοι
Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ ειδικά σε νησιωτικές περιοχές βρίσκεται στο «κόκκινο», αναφέρουν οι εργαζόμενοι και παρά τις υποσχέσεις για προσλήψεις δεν έχει γίνει τίποτα.
Πέρυσι το υπουργείο Υγείας προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κατεπείγουσα ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας με μετακινήσεις από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους ΟΤΑ.
Μετά από μικρής διάρκειας εκπαίδευση περίπου 150 άτομα από Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις και ΟΤΑ, ανέλαβαν υπηρεσία ως μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε 61 περιοχές της χώρας που είναι τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες. Αρχικά η ένταξή τους στα ασθενοφόρα προβλεπόταν για μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο λόγω των ελλείψεων δόθηκε παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024.
Η απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ.
«Επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό των υγειονομικών μονάδων είναι η απόφαση για διακομιδές ασθενών σε περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας από υγειονομικό προσωπικό πάσης φύσεως και όχι υποχρεωτικά από διασώστες. Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης διασωστών- πληρωμάτων ασθενοφόρων», ανέφερε η Ομοσπονδία.
Πηγή: oloygeia.gr