Στάδια του καρκίνου: Ποιο είναι το 0 και ποιο είναι το τελευταίο στάδιο

Το στάδιο του καρκίνου αναφέρεται στην έκταση της νόσου, δηλαδή πόσο μεγάλος είναι ο όγκος και αν έχει εξαπλωθεί. Η γνώση του σταδίου του καρκίνου βοηθά τον γιατρό να καταλάβει πόσο σοβαρός είναι ο καρκίνος και τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς, να σχεδιάσει την καλύτερη θεραπεία και να προσδιορίσει τις κλινικές δοκιμές που μπορεί να είναι επιλογές θεραπείας.

Ένας καρκίνος ορίζεται πάντα από το στάδιο που του δόθηκε κατά τη διάγνωση, ακόμα κι αν επιδεινωθεί ή εξαπλωθεί. Νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς έχει αλλάξει ένας καρκίνος με την πάροδο του χρόνου προστίθενται στο αρχικό στάδιο. Άρα το στάδιο δεν αλλάζει, παρόλο που ο καρκίνος μπορεί.

Πώς καθορίζονται τα στάδια του καρκίνου

Για να μάθετε το στάδιο της νόσου σας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες, εργαστηριακές εξετάσεις και άλλες εξετάσεις ή διαδικασίες.

Υπάρχουν πολλά συστήματα σταδιοποίησης. Ορισμένα, όπως το σύστημα σταδιοποίησης TNM, χρησιμοποιούνται για πολλούς τύπους καρκίνου. Άλλα είναι ειδικά για έναν συγκεκριμένο τύπο. Σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (NCI), τα περισσότερα συστήματα σταδιοποίησης περιλαμβάνουν πληροφορίες για:

  • το που βρίσκεται ο όγκος στο σώμα
  • το μέγεθος του όγκου
  • εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες
  • εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε διαφορετικό μέρος του σώματος

Σύστημα Σταδιοποίησης TNM

Το σύστημα TNM είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα σταδιοποίησης του καρκίνου. Τα περισσότερα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα χρησιμοποιούν το σύστημα TNM ως την κύρια μέθοδο αναφοράς καρκίνου. Είναι πιθανό να δείτε τον καρκίνο να περιγράφεται από αυτό το σύστημα σταδιοποίησης στην αναφορά παθολογίας, εκτός εάν υπάρχει διαφορετικό σύστημα σταδιοποίησης για τον τύπο του καρκίνου.

Παραδείγματα καρκίνων με διαφορετικά συστήματα σταδιοποίησης περιλαμβάνουν όγκους εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού και καρκίνους του αίματος.

Στο σύστημα TNM:

  • Το Τ αναφέρεται στο μέγεθος και την έκταση του κύριου όγκου. Ο κύριος όγκος συνήθως ονομάζεται πρωτοπαθής όγκος.
  • Το Ν αναφέρεται στον αριθμό των κοντινών λεμφαδένων που έχουν καρκίνο.
  • Το Μ αναφέρεται στο εάν ο καρκίνος έχει δώσει μετάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από τον πρωτοπαθή όγκο σε άλλα μέρη του σώματος.

Όταν ο καρκίνος σας περιγράφεται από το σύστημα TNM, θα υπάρχουν αριθμοί μετά από κάθε γράμμα που δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον καρκίνο: για παράδειγμα, T1N0MX ή T3N1M0.

Τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί

Πρωτοπαθής όγκος (Τ)

  • TX: Ο κύριος όγκος δεν μπορεί να μετρηθεί.
  • T0: Δεν μπορεί να βρεθεί ο κύριος όγκος.
  • T1, T2, T3, T4: Αναφέρεται στο μέγεθος ή/και την έκταση του κύριου όγκου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός μετά το Τ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος ή τόσο περισσότερο έχει αναπτυχθεί σε κοντινούς ιστούς. Τα Τ μπορούν να διαιρεθούν περαιτέρω για να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τα Τ3α και Τ3β.

Τοπικοί λεμφαδένες (Ν)

  • NX: Ο καρκίνος στους κοντινούς λεμφαδένες δεν μπορεί να μετρηθεί.
  • N0: Δεν υπάρχει καρκίνος σε κοντινούς λεμφαδένες.
  • N1, N2, N3: Αναφέρεται στον αριθμό και τη θέση των λεμφαδένων που περιέχουν καρκίνο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός μετά το Ν, τόσο περισσότεροι λεμφαδένες περιέχουν καρκίνο.

Απομακρυσμένη μετάσταση (Μ)

  • MX: Η μετάσταση δεν μπορεί να μετρηθεί.
  • Μ0: Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Μ1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Άλλοι τρόποι περιγραφής του σταδίου

Το σύστημα TNM βοηθά στην περιγραφή του καρκίνου με μεγάλη λεπτομέρεια. Αλλά για πολλούς καρκίνους, οι συνδυασμοί TNM ομαδοποιούνται σε πέντε λιγότερο λεπτομερή στάδια.

Ένα άλλο σύστημα σταδιοποίησης που χρησιμοποιείται για όλους τους τύπους καρκίνου ομαδοποιεί τον καρκίνο σε μία από τις πέντε κύριες κατηγορίες. Αυτό το σύστημα σταδιοποίησης χρησιμοποιείται συχνότερα από μητρώα καρκίνου παρά από γιατρούς. Ωστόσο, μπορεί να ακούσετε τον γιατρό σας να περιγράφει τον καρκίνο σας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  1. Στάδιο 0
  2. Στάδιο Ι, Στάδιο ΙΙ και Στάδιο III
  3. Στάδιο IV

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο προχωρημένος είναι ο καρκίνος. Τα γράμματα και οι αριθμοί χρησιμοποιούνται συχνά μετά τον πρώτο αριθμό για να περιγράψουν τον καρκίνο με περισσότερες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του προστάτη σταδίου 2 μπορεί να χωριστεί περαιτέρω σε 2Α, 2Β ή 2C.

Τι είναι το στάδιο 0 στον καρκίνο

Στάδιο 0 στον καρκίνο ορίζεται ως μία κατάσταση στην οποία υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα αλλά δεν έχουν εξαπλωθεί σε κοντινό ιστό. Ονομάζεται επίσης καρκίνωμα in situ, ή CIS. Το CIS δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να γίνει καρκίνος.

Αυτή η πρώιμη φάση περιγράφει τον καρκίνο που εξακολουθεί να εντοπίζεται στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε. Οι καρκίνοι που βρίσκονται ακόμη στο Στάδιο 0 είναι συνήθως εύκολα θεραπεύσιμοι και θεωρούνται προκαρκινικοί από τους περισσότερους γιατρούς.

Τι είναι τα στάδια Ι, ΙΙ και III στον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι παρών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρκινικός όγκος και τόσο περισσότερο έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς. Στο στάδιο II, ο καρκίνος έχει μεγαλώσει, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί. Στο στάδιο III ο καρκίνος έχει μεγαλώσει και έχει πιθανώς εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή άλλους ιστούς.

Τι είναι το στάδιο IV στον καρκίνο

Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος. Αυτό το στάδιο αναφέρεται επίσης ως μεταστατικός ή προχωρημένος καρκίνος, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.

Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ο γιατρός να περιγράψει τον καρκίνο σας ως εξής:

  • In situ: Υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα αλλά δεν έχουν εξαπλωθεί σε κοντινό ιστό.
  • Τοπικός: Ο καρκίνος περιορίζεται στο μέρος από το οποίο ξεκίνησε, χωρίς κανένα σημάδι ότι έχει εξαπλωθεί.
  • Περιφερειακός: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες, ιστούς ή όργανα.
  • Μακρινός: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος.
  • Άγνωστος: Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να καταλάβετε το στάδιο.

Πηγή: oloygeia.gr