Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα στα νοσοκομεία – Τι αναφέρει το ΕΣΥ

ν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 2200, το γεγονός ότι αυτά εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάγκη για νοσηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού 3700 άτομα στα νοσοκομεία εκ των οποίων τα 660 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα νούμερα αυτά είναι σχετικά υψηλά, δείχνουν όμως ότι η πορεία της επιδημίας δεν επιβαρύνει πάρα πολύ το ΕΣΥ. Όπως ανέφερε χθες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10 Μαΐου 2021 – 16 Μαΐου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.193, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν2.624. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 0,84.

Η κατάσταση δείχνει σημαντικά βελτιούμενη καθώς πριν από μία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι: την εβδομάδα 03 Μαΐου 2021 – 09 Μαΐου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.642, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.474. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,07.

Από τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνεται σαφέστατα ότι το ΕΣΥ αποσυμφορείται και σταδιακά έχουν ξεκινήσει να γίνονται και τακτικά χειρουργεία τα οποία λόγω της επιδημίας είχαν πάει πίσω. Βέβαια όλο το διάστημα που είχε δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση της νόσου covid τα επείγοντα περιστατικά και όχι μόνο εξυπηρετούνταν.

Επισημάνσεις Κικίλια

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του new247.gr, για τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι “είναι λογικό βήμα-βήμα και μετρώντας καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία και τα εξιτήρια από τις τις κλινικές Covid αλλά και από την ΜΕΘ και τους θανάτους δυστυχώς, να μπορέσουμε να μετατρέψουμε ξανά κάποιες ΜΕΘ Covid σε non Covid. Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας πριν από λίγες μέρες οι μετατροπές ΜΕΘ-Covid σε non Covid και σιγά-σιγά και οι μετατροπές κάποιων μονάδων Υγείας που χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά για Covid πίσω στην κανονική τους μορφή”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανα-αναστείλουμε αυτές τις λειτουργίες και θα προχωράμε βήμα-βήμα, πάντα όμως λελογισμένα. Δίνοντας την δυνατότητα στο σύστημα να αντιδράσει με τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν κάθε βδομάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας για όλες τις ασθένειες”.

“Θέλω να θυμίσω ότι και στην πολύ μεγάλη πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εμείς βρήκαμε λύση. Καρδιοχειρουργικά περιστατικά στο Ωνάσειο, εφημέρευσαν μαζί μας ιδιωτικά θεραπευτήρια, κολοσσοί τεράστιοι που δεν πίστευε κανείς ποτέ ότι θα μπουν στην μάχη, τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. μετατράπηκαν σε all Covid Νοσοκομεία. Μοιράστηκαν περιστατικά παθολογικών περιστατικών non Covid και στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Μπήκαν στην μάχη και ιδιώτες ιατροί”.

Διαπιστώνεται ότι το ΕΣΥ ανταπεξέρχεται όμως βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμο σημείο.