Στα ύψη η διασπορά του κορωνοϊού, ενώ αυξάνουν εισαγωγές και διασωληνωμένοι – Πιθανά νέα lockdown σε νησιά

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα, τους υψηλούς θανάτους και την αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνωμένους. «Πονοκέφαλος» τα «κόκκινα» νησιά και οι αδειούχοι του Αυγούστου.

Διαρκώς παρούσα είναι η απειλή του νέου κορωνοϊού, με την αυξητική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων, των θανάτων, των νοσηλειών και των διασωληνωμένων να προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Σε συνδυασμό με την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα και τον μεγάλο αριθμό πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας φαντάζουν πολύ δύσκολοι.

Η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα ήδη από τις αρχές Αυγούστου – σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις για επικράτησή της τον Σεπτέμβριο- και η άνοδος των σκληρών δεικτών αρχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος υγείας, με τις μισές ΜΕΘ να έχουν ήδη γεμίσει.

Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.493 νέες μολύνσεις και για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 20 νεκρούς, με τους 24 του τελευταίου 24ωρου να είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από τις αρχές Ιουνίου. Αυξητικά κινούνται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ασθενών με κορωνοϊό, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν έως χθες σε 235.

Οπως ανέφερε την Πέμπτη ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, την τελευταία εβδομάδα το επιδημικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει σχετική αύξηση, με τις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας να είναι στο πορτοκαλί και τρεις στο κόκκινο.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το στέλεχος «Δέλτα» φαίνεται να επικρατεί νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Ηδη καταγράφεται στο 79,1% των νέων κρουσμάτων και σύντομα αναμένεται να φτάσει το 90%. Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει μια νόσος των νέων, με το 56% των διαγνώσεων να είναι μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 34 ετών, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, αρχίζει να πλήττει και μεγαλύτερες ηλικίες ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Οσον αφορά το σύστημα υγείας, το τελευταίο 20ήμερο έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές ασθενών που έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό σε νοσοκομεία, και αυτή τη στιγμή τα ποσοστά κάλυψης απλώς κλινών και κλινών ΜΕΘ COVID είναι στο 40% και 51% αντίστοιχα στο σύνολο της επικράτειας, με τη μεγαλύτερη πίεση να παρατηρείται στην Κρήτη.

«Καμπανάκια» για νέους και ανεμβολίαστους – Πιέζεται το ΕΣΥ

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας, εξέφρασε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένωνΤην τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών και 9 καινούργιες διασωληνώσεις. Συνολικά, έχουμε 14 νέους και 1 παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όσο για την πίεση στο σύστημα υγείας, δήλωσε πως τώρα δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν. «Η απώλεια ενός νέος ανθρώπου από κάτι που μπορεί να το είχε αποφύγει με ένα τσίμπημα, είναι δυσβάσταχτη», ανέφερε.

«Πρέπει να προσέξουμε, ειδικά όσοι ταξιδεύουν. Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα» τόνισε από την πλευρά της στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Το 97% όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είναι όλοι αρνητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που προβληματίζονται και φοβούνται να πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι» ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη.

«Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν, δεν ξέρουν αν θα περάσουν τη νόσο με απλά συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι μεγάλες ηλικίες, είναι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία» προειδοποίησε η ίδια.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική σε όλες τις ηλικίες. Θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται προσοχή, και η μετάλλαξη αυτή αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να εμβολιαστεί κάποιος», εξήγησε ακόμα.

Πιθανά νέα lockdown σε νησιά

Την ίδια ώρα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως είναι πολύ πιθανό και σε άλλα νησιά να υπάρξουν τοπικά lockdown όπως συμβαίνει σε Χανιά και Ηράκλειο.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε αρχικά πως υπάρχει ανησυχία στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης σημειώνοντας πως: «όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσέξουν 10 φορές περισσότερο». Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα τοπικού lockdown και σε άλλα νησιά, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «είναι πιθανό». Για τα κριτήρια που οδηγούν τους ειδικούς σε αυτή την απόφαση, ο καθηγητής είπε: «αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά και τη δυναμική που έχει το σύστημα υγείας σε κάθε νησί». 

Σημειώνεται πως τα νησιά που ανησυχούν περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και η Μύκονος.

Υπενθυμίζουμε πως στα τοπικά lockdown ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.