Στον ρυθμό του «Μπάλλου» η χώρα – Προβλήματα και έκτακτα μέτρα στην Αττική – Πλημμύρες και καταστροφές σε Ιόνιο, Εύβοια, Κρήτη

Η σφοδρή κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει ολόκληρη τη χώρα. Πού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες.

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» από τη χώρα, έχοντας προκαλέσει σοβαρά προβλήματακαταστροφές και πλημμύρες σε αρκετές περιοχές και έχει αφήσει έναν αγνοούμενο στην Εύβοια. Μάλιστα, στην Αττική ανακοινώθηκαν έκτακτα προληπτικά μέτρα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το βράδυ.

Η Πολιτική Προστασία θεωρεί, ότι, εκτός από την Αττική, ιδιαίτερα επικίνδυνη προδιαγράφεται η κατάσταση σε ΙόνιοΙκαρίαΣάμοΧαλκιδικήΚαβάλα, ΘάσοΦθιώτιδα και Εύβοια, ενώ η κακοκαιρία χτυπάει τις Κυκλάδες. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ετοιμότητα και επεμβαίνει σε όποιες περιπτώσεις χρειάζεται, ενώ χθες εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Εύβοια.

Ο «Μπάλλος» δοκίμασε τη νύχτα την Αττική

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκάλεσε έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο 24ωρο την Αττική. Μάλιστα, τα ξημερώματα της Παρασκευής ξέσπασε σφοδρή καταιγίδα, εντείνοντας τα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας«στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού». Μιλώντας για το γεγονός πως τα περιστατικά αυτά αυξάνονται ο κ. Λέκκας είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

Υπενθυμίζεται ότι πλέον, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και η διέλευση των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς άνοιξαν περίπου στις 06.30 το πρωί. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι κλειστά τα σχολεία στην Αττική, το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα. Κλειστά είναι σήμερα και τα δικαστήρια με ορισμένες εξαιρέσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πυρετωδώς εργάζονταν τα συνεργεία της πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην Αττική δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο θέμα τα ξημερώματα καθώς ειδοποιήθηκαν περισσότερο για διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, εκ των οποίων οι 779 αφορούσαν την Αττική, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Εν τω μεταξύ, σε μια απέραντη «λίμνη» έχει μετατραπεί ο Κολωνός από την κακοκαιρία «Μπάλλος».  Στην οδό Αντιγόνης σπίτια και επιχειρήσεις «βούλιαξαν» από τη μεγάλη ποσότητα του νερού που έπεσε την Πέμπτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή, έχουν πλημμυρίσει υπόγεια και καταστήματα, με τους κατοίκους να προσπαθούν, υπό την αρωγή της πυροσβεστικής, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη η συσσώρευση υδάτων είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί λεωφορείο κάτω από τη γέφυρα στην παλιά Ποσειδώνος, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Βούλα. Το νερό κάλυψε σχεδόν ολόκληρο το λεωφορείο, με αποτέλεσμα να φαίνεται μόνο η οροφή του. Οι επιβάτες για να σωθούν, σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα και απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Εύβοια: Θρίλερ με τον αγνοούμενο βοσκό – «Οχυρώνονται» οι κάτοικοι για την κακοκαιρία

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον αγνοούμενο βοσκό στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στα Μεσοχώρια. Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς, σύμφωνα με το evima.gr, εντοπίστηκαν κομμάτια από το αυτοκίνητό του.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίων, Μαρία Ρούπα, επισήμανε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ όπως τόνισε «η περιοχή μας έχει υποστεί πρωτόγνωρες καταστροφές καθώς για πρώτη φορά έπεσε τόσο πολύ βροχή».

Ο 69χρονος βοσκός επικοινώνησε με την οικογένειά του το απόγευμα της Πέμπτης ενημερώνοντας πως βρίσκεται σε περιοχή όπου έχουν φουσκώσει τα ρέματα κι έκτοτε αγνοείται. Πυροσβεστική, αστυνομία αλλά και η ομάδα διάσωσης του νησιού άρχισαν τις έρευνες που μέχρι στιγμής παραμένουν άκαρπες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα στη Βόρεια Εύβοια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα. Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων, καθώς μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν νιώθουν ασφαλείς. Οι έντονες βροχοπτώσεις όμως δεν έχουν εγκαταλείψει την Εύβοια καθώς δοκιμάζετε το νότιο τμήμα του νησιού από χθες το βράδυ.

Προβλήματα και πλημμύρες στο Ιόνιο

Πλημμύρισε το ποτάμι στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, με το kefaloniamagazine, να σημειώνει πως ούτε στον Ιανό δεν είχε πλημμυρίσει τόσο δυνατά το ποτάμι. Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής ένα αυτοκίνητο προσπαθώντας να διασχίσει τη γέφυρα παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να γίνεται επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ληξουρίου.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Κέρκυρας από τη σφοδρή βροχόπτωση, σύμφωνα με το enimerosi, με αποτέλεσμα η περιφερειακή ενότητα Κερκύρας να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, κάτι που επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς.

Με μένος «χτύπησε» και την Ιθάκη η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκαλώντας πολλά και έντονα προβλήματα στο νησί.

Ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, μίλησε στο MEGA, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση.

«Η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη. Καταγράψαμε το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα. Σπάσαμε τα μουράγια στην παραλία για να φύγει το νερό στη θάλασσα. Τώρα δεν βρέχει. Συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους για να καθαρίσουν ό,τι μπορούν. Οι πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές, έκαναν ό,τι καλύτερα μπορούσαν. Έχουμε ρεύμα και τηλέφωνα. Αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ζημιές που είχαμε πάθει με τον Ιανό» περιέγραψε ο κ. Στανίτσας. «Κατέβηκε όλο το βουνό, ερχόταν νερό από όλες τις μεριές. Υπάρχει λάσπη παντού. Αν δεν είχαμε σπάσει τα πεζοδρόμια και τα μουράγια θα είχαμε χάσει κόσμο. Δεν έχουμε αέρα. Εχτές επικοινώνησα με τον κ. Πέτσα και ζήτησα να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή έχει ηρεμίσει η κατάσταση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη έπεσε σε γούβα 5 μέτρων!

Λαχτάρισαν το πρωί οι επιβάτες λεωφορείου, όταν από την ισχυρή βροχόπτωση που πλήττει τη Θεσσαλονίκη υποχώρησε τμήμα οδοστρώματος επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά, με συνέπεια το μπροστινό μέρος του οχήματος να πέσει μέσα σε γούβα.

Προβλήματα στην Κρήτη – Ο «Μπάλλος» «βούλιαξε» το Αρκαλοχώρι

Σύμφωνα με το cretalive, τα «δόντια» της δείχνει και στην Κρήτη από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία «Μπάλλος» που σαρώνει το νησί. Ισχυροί άνεμοι σε ορισμένες περιπτώσεις με ριπές πάνω από…11 μποφόρ, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, χτυπούν την Κρήτη ενώ τεράστιες ποσότητες νερού πέφτουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στις περισσότερες περιοχές.

Μάλιστα, στην περιοχή της Φορτέτσας, στο Ηράκλειο, η κακοκαιρία «Μπάλλος» φαίνεται να ευθύνεται για την πτώση καμινάδας στον δρόμο, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές και όχι τραυματισμούς.

Επίσης, σύμφωνα με το ekriti, οι πολύ ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν κοπές δέντρων σε πολλά σημεία του Ηρακλείου όπως Κοκκίνη, Καλέσα, Γούρνες, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Μασταμπά και αλλού με τα συνεργεία της Πυροσβεστικής να δέχονται κλήσεις.

Σημειώνεται πως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυρές καταιγίδες στην Κρήτη, σύμφωνα με το cretapost, προκάλεσαν αρκετές κατολισθήσεις και μεταφορά φερτών υλικών σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Οι σημαντικότερες κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε Αρκαλοχώρι, Βιάννο Αχεντριά και Βαγιωνιά.

Καταρρακτώδης βροχή έπεσε και στο Αρκαλοχώρι μετατρέποντας σε λίμνη τον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου όπου είναι στημένες οι σκηνές για τους σεισμόπληκτους.

Μέσα στις σκηνές φιλοξενούνται ακόμα άνθρωποι οι οποίοι έμειναν άστεγοι εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου. Εκτός από το σοκ που έχουν υποστεί εξαιτίας του σεισμού αυτή τη στιγμή βιώνουν και άσχημες καιρικές συνθήκες ζώντας σε… σκηνές, όπου προσπαθούν να ζεσταθούν με κουβέρτες.

Χαλκιδική: Έντονη βροχόπτωση με προβλήματα μικρής έκτασης

Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται από νωρίς το πρωί στη Χαλκιδική, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο ρέμα που διασχίζει το χωριό Ολυμπιάδα, στον δήμο Αριστοτέλη, όπου σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές με δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια τον Νοέμβριο του 2019.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής Δημήτρης Λοκοβίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση: «Έχουμε μικρής έκτασης προβλήματα σε σημεία της περιοχής, όπως στην είσοδο της Ιερισσού και στο ρέμα στην Ολυμπιάδα, όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί αναχώματα. Όλη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Είμαστε σε επιφυλακή, υπάρχουν μηχανήματα έργου που επεμβαίνουν όπου χρειαστεί. Παραμένουμε, ωστόσο, σε εγρήγορση και ελέγχουμε συνεχώς τη στάθμη των ρεμάτων για να μην έχουμε υπερχείλιση στην περιοχή».

Τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό παραμένουν σήμερα κλειστά και, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, «στο σύνολο του νομού βρέχει, σε κάποιες περιοχές όμως πιο έντονα και εκεί έχουμε εστιάσει την προσοχή μας. Χθες το βράδυ, τα φαινόμενα ήταν ήπια, από τις 7 το πρωί όμως παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα στη βορειοανατολική Χαλκιδική και τη Σιθωνία, τα οποία αντιμετωπίζονται από μηχανήματα έργου της Περιφερειακής Ενότητας. Είμαστε σε επαγρύπνηση διότι δεν γνωρίζουμε ποτέ θα εκτονωθεί το φαινόμενο».