Στο κόκκινο η αγωνία πριν ανοίξουν τα σχολεία – Έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά – O κορωνοϊός «κάνει πάρτι» στους νέους

Των κώδωνα του κινδύνουν κρούουν οι ειδικοί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, καλώντας όλους τους μαθητές να εμβολιαστούν.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, που θα αποτελέσει ένα δυνατό κρας τεστ για την πορεία της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού μεταξύ των νέων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.

Έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό.

Διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα. «Οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Απειροελάχιστη είναι η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο, δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο, έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια».

«Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους, δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική, ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες», επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.

«Έχουμε χάσει τρία ελληνόπουλα»

Την ανάγκη να έμβολιαστούν τα παιδιά επεσήμανε από την πλευρά του και ο καθηγητής Πανευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega: «Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς», υπογράμμισε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό έχει αποδειχθεί και από εργασίες σε χώρες όπου έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά».

«Έχουμε χάσει τρία ελληνόπουλα από κορωνοϊό. Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά το θάνατο από τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών», σημείωσε και ανέφερε ότι η μελέτη για τα παιδιά 5 -12 ετών η Pfizer αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Την προσεχή Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Ανοιχτά σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στο πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επανέλαβε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών.

«Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό», συνέχισε ο κ.Οικόνομου.

«Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό», τόνισε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε: «Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή».