«Στο κόκκινο» οι ΜΕΘ – Γεμάτα ανεμβολίαστους τα νοσοκομεία – Φόβοι για τον ερχομό του χειμώνα

Το «καμπανάκι» για τη διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών κρούουν οι ειδικοί

Ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων που εισάγονται στις εντατικές, όπως αποδεικνύεται και από τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση, από τους 332 διασωληνωμένους, οι 296 είναι ανεμβολίαστοι, η συντριπτική πλειονότητα δηλαδή. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό που αντιστοιχεί στους ανεμβολίαστους συγκεκριμένα είναι 89.16%.

Το «καμπανάκι» για τη διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών κρούουν οι ειδικοί, τη στιγμή που δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες ή ασπάζονται θεωρίες συνομωσίας. Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών και την πτώση της θερμοκρασίας θα θέτει νέες παραμέτρους στην εστίαση, καθώς η διασκέδαση θα γίνεται σε εσωτερικούς χώρους, η διασπορά του ιού διευκολύνεται. Υπό αυτές τις συνθήκες, η θωράκιση απάνεντι στον κορωνοϊό κρίνεται επιτακτική ανάγκη.

Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, την ίδια ώρα, θα γίνουν εμφανώς αντιληπτά καθώς η είσοδος στα περισσότερα κέντρα θα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όμως, ταυτόχρονα, υπάρχει αγωνία για τις εικόνες συμφόρησης στα νοσοκομεία. Ο φόβος παραμένει το… παράδειγμα της Βορείου Ελλάδας, με τις γεμάτες ΜΕΘ, να γίνει… κανόνας σε άλλες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, σε όλο τον κόσμο οι λοιμωξιολόγοι διατρανώνουν την ανάγκη προστασίας από τον ιό, μέσω εμβολιασμού, και ενώ η επέλαση της ινδικής μετάλλαξης έχει οδηγήσει στην ανάφλεξη του κορωνοϊού. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρίτη δόση που έχει αρχίσει να γίνεται σε όλο τον κόσμο σε ειδικές ομάδες, ώστε ο ιός να συναντήσει τείχος ανοσίας.

Όσο για το μεγάλο στοίχημα, είναι η διατήρηση της ομαλότητας στα νοσοκομεία και η θωράκιση απέναντι στην ανάφλεξη του κορωνοϊού μέσα στους χειμερινούς μήνες.