Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα. Τα νοσοκομεία της πόλης λειτουργούν με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των εισαγωγών θετικών και ύποπτων περιστατικών σε κάθε εφημερία.
Στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τα διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι το πολύ ένα με δύο, γεγονός που δεν επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα για τις κλινικές κοινής νοσηλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ήταν μέχρι χθες κατειλημμένες και οι 28 από τις συνολικά 30 νέες κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αντίστοιχα, στο Παπανικολάου είχαν αξιοποιηθεί οι 12 από τις 18 κλίνες της κινητής μονάδας που δώρισε στο νοσοκομείο η επιτροπή «Ελλάδα 2021».
Σύμφωνα με το voria.gr, μικρή είναι η μείωση των εισαγωγών, ωστόσο ο αριθμός των θετικών περιστατικών σε κάθε εφημερία παραμένει υψηλός, περίπου στο 60, έναντι των 70 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο το διάστημα πριν από το Πάσχα. Πάντως, σύμφωνα με τους υγειονομικούς, η έστω και μικρή αυτή μείωση έχει θετικό αντίκτυπο στις απλές κλινικές COVID, όπου πλέον η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι σταθερά μειώνεται και η διάμεση ηλικία των ασθενών. Όπως επισήμανε, πλέον είναι όλο και περισσότεροι οι νέοι που χρειάζονται εισαγωγή και μάλιστα πολλοί εξ αυτών έχουν συμπτώματα επί αρκετές μέρες προτού απευθυνθούν στα νοσοκομεία, εκτιμώντας ότι θα περάσουν τη νόσο «στο πόδι», με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερες ημέρες νοσηλεία μέχρι να επανακάμψουν. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο σχεδιασμός
Η πίεση που προκαλεί η πανδημία δεν επιτρέπει προς το παρόν την απόδοση των χειρουργείων στην κοινή νοσηλεία και την αποσυμφόρηση των περιφερειακών νοσοκομείων από τα περιστατικά κορωνοϊού. Ωστόσο, η σταθερότητα που παρουσιάζεται δεν έχει καταστήσει αναγκαία και την επιβολή των πρόσθετων μέτρων που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, όπως η μετατροπή σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID του Αγίου Παύλου ή κάποιου μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης.
Η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα είναι η διάθεση δέκα νοσηλευτών από την 3η και την 4η ΥΠΕ στο εμβολιαστικό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης, προκειμένου να αποδεσμευτεί ισάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου 424 και να είναι εφικτή η λειτουργία περισσότερων κλινών ΜΕΘ για τα περιστατικά κορωνοϊού.
Η αποκλιμάκωση
Στελέχη του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στη Voria.gr, ανέφεραν ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων.
Η μείωση του ιικού φορτίου που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα λύματα της πόλης αναμένεται να αποτυπωθεί την επόμενη εβδομάδα, φέροντας μία μείωση σε πρώτη φάση στις εισαγωγές, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 20-25%, γεγονός που θα δώσει μια ανάσα στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Αισιοδοξία για την επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης προκαλεί και το πρόγραμμα «Ελευθερία», το οποίο εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά στην πόλη, με τους εμβολιασμούς πλέον να ξεπερνούν τις 12.000 την ημέρα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα με το άνοιγμα και νέων εμβολιαστικών κέντρων.