Στο τραπέζι η χορήγηση τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένους – Ποιους θα αφορά

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση ότι εξετάζεται η χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου COVID σε ηλικιωμένα άτομα.

Προς το παρόν, η 4η δόση εμβολίου COVID χορηγείται σε ανοσοκατασταλμένους. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, όμως, μελετάται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η επέκταση χορήγησης της 4ης δόσης σε άτομα μεγάλης ηλικίας. «Η συζήτηση δεν αφορά τα άτομα γενικού πληθυσμού αλλά άτομα αυξημένης ηλικίας, με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ήδη χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, παρά την ομολογία τους ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, έχουν τοποθετηθεί θετικά υπέρ του εμνολιασμού. Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα που έχει προαναγγείλει την χορήγησης της 4ης δόσης (2ης αναμνηστικής) μέσα στο μήνα.

Γιατί εξετάζεται η χορήγηση 4ης δόσης στους ηλικιωμένους

Μετά από σχετική ερώτηση του News4health, η κ. Θεοδωρίδου έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για την ανάγκη χορήγησης 4η δόσης (2η αναμνηστική δόση). Οι συζητήσεις γίνονται από τις εκάστοτε επιστημονικές επιτροπές Εμβολιασμών των κρατών. Αυτές εκφράζουν και την σχετική ανεπάρκεια ή την πλημμελή ύπαρξη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για τη χορήγηση της 4ης δόσης.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι σε προηγούμενες ενημερώσεις είχε αναφερθεί πώς η 4η δόση δεν προσφέρει πολλά πράγματα σε σχέση με την 3η στο γενικό πληθυσμό με βάση επιστημονικές μελέτες. «Δηλαδή το όφελος θα είναι εξαιρετικά μικρό» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι φαίνεται πως για τα ηλικιωμένα άτομα ακόμα και αυτές οι μικρές διαφορές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Γι αυτό έχει αρχίσει η τάση να γίνει αποδεκτός ένας επαναληπτικός αναμνηστικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και για ευάλωτα άτομα σε δομές.

Κάθε κράτος έχει προτείνει διαφορετικές ηλικίες για τη λήψη της 4ης δόσης. Για παράδειγμα, η Σουηδία έχει προτείνει τον επαναληπτικό αναμνηστικό εμβολιασμό στους άνω των 80 ετών, η Αγγλία στους άνω των 75 ετών και η Γερμανία στους άνω των 70 ετών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού κατά της COVID-19

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού κατά της COVID, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού. «Συζητείται το τι θα είναι το εμβόλιο που θα δίνεται – αν θα είναι ένα εμβόλιο τελείως καινούριο, αν θα περιλαμβάνει και άλλα στελέχη που θα μπορεί να καλύψει ή αν θα είναι σε συνδυασμό με τη γρίπη» συμπλήρωσε.

Επομένως, υπογράμμισε ότι αυτό θα είναι ένα θέμα ανοιχτό.