Στο 4,18% η θετικότητα – Σοκάρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ – «Κλείδωσαν» οι παρελάσεις, μα είναι σίγουρο;

Σε περίπτωση που οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος μας, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα, απογορευτική εισήγηση από τους επιστήμονες προς την κυβέρνηση.
 

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ με τα χιλιάδες νέα κρούσματα, σε μια περίοδο αμιγώς κομβική, δεδομένου ότι σε ελάχιστες μέρες θα γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου και επιπλέον, πως τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… απειλητικά.

3.164 νέα κρούσματα, με τον αριθμό να θυμίζει την εποχή της πρώτης καραντίνας. Την ίδια ώρα, οι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό για μια ακόμα ημέρα ήταν υψηλοί (43), ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά δέκα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στη θετικότητα, γεγονός που προβληματίζει τους επιστημονικούς κύκλους. Έγιναν 75.687 τεστ, τα 5.496 μοριακά και τα 70.191 rapid. Επί του συνόλου η θετικότητα φτάνει το 4,18% έναντι μόλις 1,16%.

«Κλείδωσαν» οι παρελάσεις, μα είναι σίγουρο;

Παρά τις οδηγίες για τον για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας πως λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι πιθανόν να γίνουν χωρίς την παρουσία θεατών.

Ήδη στους επιστημονικούς κύκλους έχει αρχίσει και συζητιέται αυτή η εκδοχή και σε περίπτωση που οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος μας, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα, απογορευτική εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Το καλό σενάριο

Αν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εκτροχιαστεί, η παρουσία κοινού στις παρελάσεις θα σηματοδοτήσει ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Έτσι λοιπόν, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, το πρόγραμμα επίσημου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου έχει ως εξής:

α. Την 27η Οκτωβρίου 2021. Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Κεντρική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, την Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας, εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, εκπροσώπους Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, εκπροσώπους Σώματος Αδελφών Νοσοκόμων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κτλ. Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης στεφάνι θα καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο νομό.

β. Την 28η Οκτωβρίου 2021. Τέλεση επίσημης δοξολογίας. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, από εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

α.Την 25η Οκτωβρίου 2021. Γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, όπως ορίζεται στη με αριθμό 73884/11.10.2021 απόφασή μας. Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

β. Την 26η Οκτωβρίου 2021. Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.

γ. Την 27η Οκτωβρίου 2021. Παρέλαση μαθητών παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.

δ.Την 28η Οκτωβρίου 2021. Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Αυτού Εξοχότητα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των μαθητών και σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ. Το όλο πρόγραμμα μπορεί να εμπλουτισθεί και με άλλες εκδηλώσεις ή να προσαρμοστεί με το πρόγραμμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.