Στο “Xαμόγελο του Παιδιού ” τίποτα δε “Μένει μυστικό ” ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα την «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη» διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών «Μένει Μυστικό», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, με συμμετοχή συναρμόδιων υφυπουργών καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Συνηγορίας των Παιδιών στις Η.Π.Α. (National Children’s Advocacy Center).

Παρουσιάζοντας την συνάντηση αλλά και το διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο που την ακολούθησε, ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος επισήμανε ότι «επενδύουμε ως Χαμόγελο του Παιδιού πολύ και στη διάθεση, αλλά κυρίως στον πλούτο των γνώσεων και των εμπειριών των προσώπων που συμμετέχουν» στις δράσεις της οργάνωσης.

Αντιστοίχως ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι «η συνάντηση έχει πρακτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα» αναφερόμενος στους Chris Newlin, εκτελεστικό διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας των Παιδιών στις ΗΠΑ και Kevin Mulcahy, ομοσπονδιακό εισαγγελέα στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατόπιν συμμετείχαν ως ομιλητές στην επιμόρφωση στελεχών του ελληνικού δικαστικού σώματος αλλά και της ΕΛΑΣ, «προκειμένου να βοηθήσουν με την τεράστια γνώση τους» στα θέματα που αφορούν την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη.

«Θέλουμε οι θεσμοί να θωρακίζονται με γνώσεις, εμπειρίες, καλές πρακτικές γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει η χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην «τεράστια προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κ. Δημητρίου», σημειώνοντας ότι δεν «πρέπει να αφήσουμε αυτή τη φορά να χαθεί αυτή η ευκαιρία» και εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο μηχανισμός της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης θα λειτουργήσει και στην Ελλάδα σύντομα. Παράλληλα σε ερώτηση του Liberal.gr αν υπάρχει συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, επισήμανε ότι «συνεργαζόμαστε με όλους όσους ενδιαφέρονται συστηματικά και οργανωμένα για τα παιδιά. Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα που δίνουμε».

«Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενωμένοι στο κομμάτι της παιδικής προστασίας» υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό της στη συνάντηση η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προσθέτοντας ότι «είναι μια οριζόντια και εθνική» πολιτική. Μάλιστα, αναλύοντας τις προτεραιότητες στο πεδίο εργασίας της, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε «στην ενίσχυση της παιδικής προστασίας» μέσω της «αποϊδρυματοποίησης και άρα στήριξης και κοινωνικής ένταξης των παιδιών, μέσα από την ενίσχυση και την εξομάλυνση του θεσμού των υιοθεσιών και των αναδοχών», ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει μια εκστρατεία για την αναδοχή. Επιπροσθέτως, η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε μια φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη» υπενθυμίζοντας δε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διέγνωσε «κενά» στις διαδικασίες «σε όλη τη διάρκεια» των σταδίων της δικαιοσύνης τα οποία «διορθώθηκαν».

Εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης μίλησε ο κ. Θάνος Παναγιώτου, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού, Γεώργιου Κώτσηρα. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «η ενίσχυση της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης αποτέλεσε και αποτελεί μείζονα προτεραιότητα» για το υπουργείο, τονίζοντας ότι «πολύ σύντομα, εντός του Απριλίου, θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο περιλαμβάνει οριζόντιες δράσεις από όλα τα υπουργεία αλλά ένας από τους άξονες υψηλής προτεραιότητας είναι η Δικαιοσύνη φιλικότερη προς τα παιδιά».

Βασικός στόχος των δράσεων, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως είναι η «πληροφόρηση και η καθοδήγηση του παιδιού, η προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής, κυρίως η προστασία του παιδιού από κάθε βλάβη, όπως για παράδειγμα, ο εκφοβισμός, τα αντίποινα αλλά και η δευτερογενής θυματοποίηση αλλά και η διεπιστημονική προσέγγιση του, έτσι ώστε να μπορεί προστατευμένο να πηγαίνει στη δικαιοσύνη όταν αυτό χρειαστεί και να εκθέτει την εμπειρία του». Ταυτόχρονα, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου για αυστηροποίηση των ποινών «σε συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων», «με δομημένο τρόπο και όχι αποσπασματικά», περιλαμβάνοντας «ζητήματα έναρξης και διάρκειας παραγραφής».

«Περνάμε ως χώρα στο επόμενο στάδιο από αυτό της απονομής δικαιοσύνης, συζητώντας πλέον και για τη φιλική πρόσβαση για τα παιδιά στο σύστημα Δικαίου της πατρίδας μας» υπογράμμισε από τη πλευρά της η κ. Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Παράλληλα η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε στο Δίκτυο Δομών που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας μάλιστα ότι σε αυτό «συχνά απευθύνονται παιδιά προκειμένου να καταγγείλουν συμπεριφορές βίας που είτε τα ίδια δέχτηκαν, είτε ήταν παρόντα σε βία απέναντι στις μητέρες τους», προσθέτοντας ότι «τα παιδιά είναι πάντα η αγωνία των γυναικών θυμάτων βίας».

Επίσης, η υφυπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των φορέων, των ειδικών αλλά και των κομμάτων ως προς τα ζητήματα παιδικής προστασίας και έδωσε ειδική βαρύτητα στην συνεισφορά των ειδικών, επισημαίνοντας ότι «ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε τους ειδικούς για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές».

Στη συνέχεια εκ μέρους του Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας των Παιδιών στις ΗΠΑ, ο εκτελεστικός διευθυντής του, Chris Newlin υπογράμμισε ότι «είναι εύκολο να μιλάμε για την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη» αλλά «η εφαρμογή της απέχει κατά πολύ». Πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σύνθετο θέμα» επανέλαβε ο κ. Newlin, λέγοντας ότι στο παρελθόν «η εμπειρία στις ΗΠΑ ήταν ότι παρά την αφοσίωση και τους πόρους» που ήταν διαθέσιμοι για την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, «δεν είχαμε τρόπο να τα συνδυάσουμε», ενώ συνέκρινε την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη με «μια πολύ μεγάλη «ορχήστρα», στην οποία κάθε μέρος είναι τόσο σημαντικό, όσο και η συνεργασία μεταξύ τους, ώστε να λειτουργεί σωστά το σύνολο.

«Η ιδέα ενός Κέντρου Συνηγορίας είναι βασισμένη πάνω σε δύο αρχές», εξήγησε ο κ. Newlin.  Στην αρχή ότι «ο μόνος τρόπος για να βοηθηθεί ένα παιδί είναι η διεπιστημονική προσέγγιση» και αντιστοίχως στην αρχή ότι «οτιδήποτε κάνει αυτή η διεπιστημονική ομάδα πρέπει να είναι για να βοηθήσει το παιδί χωρίς να το επανατραυματίσει» στην προσπάθεια για απόδοση δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο κ. Newlin παρουσίασε κι ένα βίντεο με τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου, εξηγώντας πως οι χώροι του λειτουργούν προς όφελος των παιδιών.

Τέλος, ο κ. Kevin Mulcahy, ομοσπονδιακός εισαγγελέας των ΗΠΑ και επιζών ο ίδιος σεξουαλικής κακοποίησης ως 9χρονο παιδί, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την διαδρομή που χρειάστηκε να διανύσει για να ξεπεράσει το τραύμα του, τονίζοντας την έλλειψη κατάλληλων δομών και διαδικασιών κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. «Υπάρχει εκεί έξω κάπου ένα παιδί» που περνάει την ίδια διαδρομή, είπε ο κ. Mulcahy, και «ελπίζει ότι κάποιος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα δημιουργήσει τις δομές, θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο, θα τυλίξει τα χέρια του γύρω του και θα το προστατεύσει».