Συκώτι: Ποιες τροφές είναι καταστροφικές

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος, συνήθως την αποκαλούμε λίπος στο συκώτι, είναι η νόσος που συνδέεται με την παχυσαρκία και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχουν κάποιες τροφές όμως που ενοχοποιούνται περισσότερο για την συσσώρευση λίπους στο συκώτι, όπως είναι η ζάχαρη, καθώς μεταβολίζεται στο ήπαρ και αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούν είδος λιπιδίων.

Μία εκ των βασικών διατροφικών συστάσεων προς τους πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είναι να μην πίνουν ροφήματα και αναψυκτικά με ζάχαρη.

Συνιστάται επίσης να περιορίσουν τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουν και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά του εμπορίου.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι οι ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα μεσογειακή διατροφή  η οποία περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδ.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “The Journal of Hepatology” έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά.

Ο ασθενής πάντως θα πρέπει να έχει ως γενικό στόχο την απώλεια βάρους, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσει το λίπος στο συκώτι.