Συκώτι: Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Το συκώτι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες στο σώμα μας, καθώς ρόλος του είναι να καθαρίζει το αίμα από βλαβερές ουσίες και τοξίνες.

Επίσης, βοηθάει στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια για να μας επιτρέπει να κάνουμε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να περπατάμε και να τρέχουμε.

Η κακή διατροφή, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, στον καρκίνο, την κίρρωση ή την ηπατική ανεπάρκεια.

Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να διατηρήσουμε το συκώτι στη καλύτερη του κατάσταση. Αυτές είναι οι εξής:

Ζωικά λίπη: Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο παθήσεων του ήπατος. Η χοληστερόλη είναι ένα είδος λίπους που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο κόκκινο κρέας, τον κρόκο του αυγού, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.

Γλυκά: Οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης, όπως οι σοκολάτες, τα μπισκότα αλλά και τα αναψυκτικά μάς φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις παθήσεις του ήπατος και βασική αιτία της παχυσαρκίας.

Τηγανητά: Ακόμη και μια σχετικά «ακίνδυνη» τροφή όπως η πατάτα είναι ανθυγιεινή όταν τη μαγειρεύουμε με το λάθος τρόπο. Τα τηγανητά οδηγούν στην άνοδο της χοληστερόλης, αυξάνουν τα τριγλυκερίδια και συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Πρέπει να επιλέγουμε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό, για να αποφύγουμε, μεταξύ άλλων, μελλοντικά προβλήματα στο συκώτι.