Συμπλήρωμα βιταμίνης D: Πώς θα το καταλάβετε εάν την χρειάζεστε και οσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μην παίρνει αρκετή βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας των νεφρών, της ανεπαρκούς απορρόφησης της βιταμίνης D από το πεπτικό σύστημα, της αλλεργίας στο γάλα ή της δυσανεξίας στη λακτόζη, της κατανάλωσης χορτοφαγικής διατροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πραγματική ανεπάρκεια βιταμίνης D ορίζεται ως λιγότερο από 12 ng/mL και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αλλά και λιγότερο από 20 ng/mL θεωρείται ανεπαρκές για την υγεία των οστών και τη συνολική σας υγεία.

Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν πρόβλημα επειδή η βιταμίνη D βοηθά το έντερο να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο τελικά προάγει ισχυρά και υγιή οστά. Η βιταμίνη D είναι επίσης χρήσιμη στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ανάπτυξης των κυττάρων.

Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνετε;

Οι ενήλικες χρειάζονται 600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D κάθε μέρα (800 IU αν είστε άνω των 70 ετών), οι οποίες μπορούν να προέλθουν από το ηλιακό φως, τη διατροφή ή τα συμπληρώματα.

Η βιταμίνη D2 – η φυτική μορφή της βιταμίνης D – βρίσκεται φυσικά στα μανιτάρια, λέει στο everydayhealth η διαιτολόγος Kerry Clifford. «Οι πηγές τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D3 περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρόκο αυγού» προσθέτει. Επίσης, καλό κάνουν τα γάλατα φυτικής προέλευσης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ωστόσο,  λίγες τροφές έχουν αρκετή βιταμίνη D για να επιτευχθεί η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Οι άνδρες και οι γυναίκες που βασίζονται στην προμήθεια βιταμίνης D μόνο μέσω της διατροφής συνήθως δεν ξεπερνούν τις 288 IU την ημέρα κατά μέσο όρο. Ακόμα και αν πιείτε ένα ποτήρι γάλα θα σας δώσει μόνο 100 IU – το ένα έκτο της ποσότητας που χρειάζονται πολλοί ενήλικες καθημερινά.

Όταν όμως προστίθενται συμπληρώματα, πλησιάζουν περισσότερο στο στόχο των 600 IU. Σκεφτείτε αυτό: Γυναίκες ηλικίας 51 έως 70 ετών, οι οποίες είχαν κατά μέσο όρο 156 IU μέσω της προσέγγισης μόνο με τη διατροφή, έφτασαν τις 404 IU με τη βοήθεια των συμπληρωμάτων.

Γιατί ορισμένα άτομα χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης D

Γιατί ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D; Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αποδοθεί στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής τους.

Για παράδειγμα οι χορτοφάγοι. Πολλοί έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επειδή αποφεύγουν τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D – συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των ψαριών, των κρόκων αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση της βιταμίνης D ήταν 34% χαμηλότερη μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που ακολουθούσαν vegan διατροφή σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας και γαλακτοκομικά.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να προσθέσετε βιταμίνη D στη διατροφή σας ως χορτοφάγος. Για παράδειγμα, τα ροφήματα φυτικού γάλακτος, όπως αυτά που παρασκευάζονται από σόγια, βρώμη και αμύγδαλο, είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D στο επίπεδο που βρίσκεται στο εμπλουτισμένο αγελαδινό γάλα (περίπου 100 IU/φλιτζάνι). Ελέγξτε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία για την πραγματική ποσότητα.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, κινδυνεύουν επειδή είναι πιο πιθανό να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και επειδή η διαδικασία σύνθεσης της βιταμίνης D από τα τρόφιμα ή την ηλιοφάνεια γίνεται λιγότερο αποτελεσματική καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Πώς να ξέρετε αν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D

Ανησυχείτε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά; Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει αιματολογικές εξετάσεις για να αξιολογήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Πηγή: oloygeia.gr