Μεγαλώνει η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα», που εξαπλώνεται ραγδαία και γεμίζει τα νοσοκομεία. Ερευνητές στην Οξφόρδη ετοιμάζουν νέο εμβόλιο, ενώ μπαίνει στο «μικροσκόπιο» και η μετάλλαξη «Δέλτα+».
Στα ύψη είναι η ανησυχία της παγκόσμιας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού. Όσον αφορά στη χώρα μας, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται, καθημερινά ανακοινώνονται χιλιάδες νέα κρούσματα και οι ειδικοί προβλέπουν κορύφωση της πανδημίας τον επόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, νέος συναγερμός έχει σημάνει από την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα+», σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ελλάδα προβλέπεται ένας δύσκολος χειμώνας, καθώς μετά τη δειλή αύξηση στα κρούσματα που είχε αρχίσει να φαίνεται από τις 8 Οκτωβρίου, λοι επιδημιολόγοι «βλέπουν» τις επόμενες ημέρες «έκρηξη» της πανδημίας, πιθανότατα εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας και του μεγαλύτερου συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίπτωση από την απελευθέρωση των μέτρων στους αμιγείς χώρους, μόνο για εμβολιασμένους, δεν έχει ακόμη φανεί, καθώς το 15νθημερο εφαρμογής τους αναμένεται να παρέλθει στις 25 Οκτωβρίου.
Την ώρα λοιπόν που τα μοντέλα των επιστημόνων προβλέπουν ακόμα και 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι σε πολλές περιοχές ασφυκτική. Οδιευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημείωσε ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η πληρότητα αγγίζει το 100% και προστίθενται συνεχώς νέες κλίνες ΜΕΘ.
Ετοιμάζουν νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη «Δέλτα»
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης -οι ίδιοι που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca– άρχισαν να αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο ειδικά κατά του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού. Η εργασία τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και το εμβόλιο ουσιαστικά θα αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου που είχαν δημιουργήσει.
Μια πηγή σχετική με θέμα δήλωσε στη βρετανική Independent ότι η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Δεν διευκρινίστηκε σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.
Δεν είναι επίσης σαφές αν το νέο εμβόλιο έχει να κάνει και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα. Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονταν στη Δέλτα+.
Ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας Άρης Κατζουράκης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10-15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».
Εν όψει και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών διεθνώς για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα.
Η εταιρεία Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.
Αγωνία για τη νέα μετάλλαξη «Δέλτα+» – Κερδίζει έδαφος στη Βρετανία
Η νέα εστία προβληματισμού στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας ακούει στο όνομα μετάλλαξη Δέλτα Plus, ενώ σε πολλές χώρες, όπως στη Βρετανία, τα κρούσματα αυξάνονται και τα υγειονομικά επιτελεία βγάζουν από το «οπλοστάσιό» τους την τρίτη δόση. Η μετάλλαξη Δέλτα Plus του κορωνοϊού έχει εμφανιστεί στη Βρετανία, ενώ λίγα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής έχουν εντοπιστεί επίσης σε ΗΠΑ και Δανία και ένα στο Ισραήλ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Πατρών, εξήγησε πως «ακόμη μελετάται. Είναι μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης, δεν ξέρουμε εάν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα». «Τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία παρακολουθούν στενά τη νέα μετάλλαξη (την ΑΥ.4.2.) της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).
Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern). H Δέλτα είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή ‘Αλφα λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας. Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.
Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την ‘Αλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική…Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».
Έρευνα σοκ: Οι ανεμβολίαστοι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν εμβολιαστούν ή φοράνε μάσκες συστηματικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη ενός νέου μοντέλου Αμερικανών επιστημόνων. Με βάση την έως τώρα εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2, υπολογίστηκε ότι ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέφρι Τάουνσεντ του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», σύμφωνα με το «Nature» και τη Guardian, εκτιμούν ότι οι επαναλοιμώξεις θα γίνονται ολοένα συχνότερες.
Προειδοποίησαν ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να κολλήσουν ξανά ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά, γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούν, επειδή η φυσική ανοσία δεν τους προστατεύει για πολύ καιρό. Θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου πάντως, για να γίνει γνωστό με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία έπειτα από μια λοίμωξη Covid-19.
Το νέο μοντέλο εκτιμά ότι ο μέσος κίνδυνος επαναλοίμωξης αυξάνεται κατά περίπου 5% τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μόλυνση, για να φθάσει το 50% μετά από 16 έως 17 μήνες. Παραμένει ασαφές πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όσον αφορά το πόσο ευάλωτοι είναι σε μια νέα μόλυνση από κορωνοϊό και, αν όντως μολυνθούν ξανά, πόσο βαριά θα είναι η δεύτερη (ή η τρίτη) λοίμωξη.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.