Συναγερμός μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο για τη νόσο της καμήλας

Ο Λιονέλ Μέσι υλοποίησε την προφητεία και οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά η ολοκλήρωση της διοργάνωσης πέρα από τα πανηγύρια όσων υποστηρίζουν τον 35χρονο σούπερ σταρ, προκαλεί και συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα για τη νόσο της καμήλας, όπως ονομάζεται η λοίμωξη του αναπνευστικού, που μεταδίδεται με ξενιστή το συγκεκριμένο ζώο.  Η νόσος της καμήλας προκαλεί πυρετό, βήχα, δύσπνοια και εμετό και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από την στενή επαφή με τις καμήλες, σύμφωνα με την Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας που απέστειλε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα και στους Βρετανούς γιατρούς.

Σε αυτό συνιστά να βρίσκονται “σε εγρήγορση” για το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα οι φίλαθλοι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου”, έχει επισημάνει πάντως το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, αναφέρει ότι “οι φόβοι περί μεταφοράς δήθεν του ιού αυτού με τους ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν διά ζώσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά δημιουργεί συνειρμούς διάκρισης και στίγματος για κατοίκους και επισκέπτες”.

Ο ιός δεν είναι τόσο μεταδοτικός όπως η γρίπη, εντούτοις προκαλεί μεγάλο αριθμό θανάτων, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ένας στους τρεις που νοσεί μπορεί να καταλήξει. Πρόκειται για ένα ποσοστό θνητότητας που υπερβαίνει κατά πολύ τους συγγενικούς κορονοϊούς Covid-19 και SARS.

Πώς μεταδίδεται

Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS). Το σύνδρομο MERS μπορεί να μεταδοθεί με την στενή επαφή με καμήλες ή με την κατανάλωση προϊόντων καμήλας, π.χ. μη παστεριωμένο γάλα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γρίπη της καμήλας μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τους ασθενείς.

Ο ιός φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως νεφρική νόσο, καρκίνο, χρόνια πνευμονοπάθεια ασθένεια και διαβήτη λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.