Συναγερμός στην Ν. Κορέα: 7 θάνατοι μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στην Νότιο Κορέα, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα των πολυαναμενόμενων εμβολιασμών Covid-19 στη χώρα και παρουσιάστηκαν χιλιάδες ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι επτά από τις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των εμβολιασθέντων.

Τα εμβόλια χορηγήθηκαν σε περισσότερα από 296.000 άτομα, και περίπου το 0,6% του πληθυσμού της χώρας, κατά την πρώτη εβδομάδα της διάθεσης.

Οι ιατρικές υπηρεσίες κατέγραψαν περισσότερες από 2.800 ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια, αλλά μόνο 24 από αυτές τις περιπτώσεις κρίθηκαν σοβαρές, συμπεριλαμβανομένων των επτά θανάτων. Και τα 24 περιστατικά, όμως, αφορούσαν σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ήταν το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για χρήση στη Νότια Κορέα.

Η συντριπτική πλειονότητα των δόσεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής είναι από το εμβόλιο AstraZeneca. Στη Νότια Κορέα έχουν χορηγηθεί περίπου 5.000 εμβόλια των Pfizer-BioNTech μέχρι στιγμής, αλλά κανένα δεν έχει προκαλέσει σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα ρυθμιστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη Ιανουαρίου ενέκριναν το προϊόν, λέγοντας ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για χρήση, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στα μέσα Φεβρουαρίου τάχθηκε υπέρ της χρήσης λόγω έκτακτης ανάγκης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν στις προηγηθείσες δοκιμές ήταν βραχύβιες ως επί το πλείστον και δεν αναφέρθηκαν προβλήματα πήξης του αίματος.