Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα ομόφυλα ζευγάρια μετά το ραντεβού Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Η αποκάλυψη του μυστικού ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη-Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, δύο μέρες πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, όπου και ξετύλιξε το σκεπτικό του για τον γάμο ομοφύλων, έφερε αναταράξεις στον άξονα Μαξίμου-Αρχιεπισκοπής. Και αυτό γιατί το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, αλλά και η επιβεβαίωση ότι αυτό το ραντεβού έγινε δύο μέρες πριν τη συνέντευξη στην ΕΡΤ, έφεραν…παρασκηνιακές αντεγκλήσεις για την πηγή της διαρροής.

Το Μαξίμου έσπευσε να αποσυσχετίσει τη συνάντηση με τον γάμο ομοφύλων, αν και δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει τη σχετική κυβερνητική διαρροή για μια σειρά λόγων. «Ο πρωθυπουργος συναντάται συχνά με τον Αρχιεπίσκοπο. Συνάντηση έγινε και προ δεκαημέρου για θέματα που ανέφερε σε επίσημη επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος. Από τις 29 Δεκεμβριου, πολύ πριν έρθει στο προσκήνιο το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών . Τα θέματα προς συζήτηση στην επιστολή ήταν: Φοιτητική στέγη, υπογεννητικότητα , στέγη για νεα ζευγάρια», έλεγαν από το Μαξίμου. Με δεδομένες, πάντως, τις άριστες σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ιερώνυμο, θεωρείται απίθανο ο πρωθυπουργός να αιφνιδίαζε τον Αρχιεπίσκοπο και να μην τον ενημερώσει για τις προθέσεις του. Χωρίς να μπει σε διαπραγμάτευση με την Εκκλησία, της οποίας οι θέσεις για το ζήτημα είναι γνωστές.

Ο κ. Ιερώνυμος, πάντως, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εν μέσω πιέσεων που δέχεται από μια ομάδα «σκληρών» της Ιεραρχίας, οι οποίοι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, διακινούν εδώ και κάποιες μέρες ένα έγγραφο για έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα του γάμου. Με βάση τους κανόνες της Ιεραρχίας, θα απαιτούνταν 25 υπογραφές για να συμβεί αυτό παρά τη βούληση του προέδρου της Συνόδου, δηλαδή του αρχιεπισκόπους. Κάπως έτσι, ο κ. Ιερώνυμος έσπευσε να προλάβει τους θιασώτες της πιο σκληρής γραμμής, πολλοί εκ των οποίων είναι «πνευματικά παιδιά» του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου και να ανακοινώσει την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για την ερχόμενη Τρίτη.

Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη διαρροή της μυστικής συνάντησης. Μάλιστα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επίσπευση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί ο νόμος για τον γάμο ομοφύλων, τότε η κυβερνητική συνεδρίαση και η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα συμπέσουν χρονικά.

Συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου, πάντως, υπογραμμίζουν ότι θα γίνει προσπάθεια και η γλώσσα του ανακοινωθέντος της Συνόδου να είναι ήπια, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να διχάσει, ούτε να επιτεθεί σε ανθρώπους. Από την άλλη, οι θέσεις της Εκκλησίας για το ζήτημα είναι πάγιες.