Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή: Σκέψεις για νέα απαγόρευση κυκλοφορίας και «πάγωμα» της εστίασης – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Στο τραπέζι των ειδικών του υπουργείου υγείας, κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουλίου, αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων.

Όλο και περισσότερο φαίνεται πως πλησιάζει το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων που σημειώθηκε την Τρίτη, ενώ και οι τοπικές εξάρσεις προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

Σύμφωνα με το Open, στο τραπέζι των ειδικών του υπουργείου υγείας, κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουλίου, αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα έχουν τοπικό και στοχευμένο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η επιστροφή της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας (από τις 12:00 ή από τη 1:00) αλλά και η απαγόρευση της μουσικής σε μπαρ και καφέ.

Τοπικό χαρακτήρα θα έχουν τα μέτρα

Όλα αυτά τα μέτρα θα εξεταστούν για συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο και σε καμία περίπτωση δε θα παρθούν οριζοντίως. Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα τονίσει πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα, όπως αυτό που ήταν σε ισχύ τους προηγούμενους μήνες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το OPEN την Τετάρτη οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξετάσουν το τι συμβαίνει κατά τόπους με την αύξηση του ιικού φορτίου, με την αύξηση των νοσηλειών από Covid-19, αλλά και με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Από εκεί και πέρα θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση ποια μέτρα θα πρέπει να επιβληθούν σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Μόνο καθήμενοι σε μπαρ, κλαμπ και εστίαση

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που είχε ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση την Τρίτη.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας, τόνισε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως υπάρχει ανησυχία ειδικά για την μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας. «Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν ακόμη και σοβαρά», είπε, μιλώντας για αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι στα 27 έτη και το 99% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Η ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά ήρθε λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν συνολικά 1.797 νέα κρούσματα. Επιπλέον καταγράφηκαν 8 θάνατοι, ενώ σε οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 168.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 429.144 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.446 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι. Το 95.2% είχεμ υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 168 (68.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.1% έχει

υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.709 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -18.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η ηλικιακή κατανομή των συνολικών κρουσμάτων, των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 5.476.624 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 5.403.801 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 40.923 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 05 Ιουλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 26.915.200 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 517.206 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 05 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 120 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 16.737 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 316 θετικά (1,89%).