Συχνή ούρηση: Νέα θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες

Εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες υποφέρουν αυτήν τη στιγμή από εξουθενωτικά συμπτώματα όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα, όπως δυσκολία ή καταπόνηση στην ούρηση, συχνή ανάγκη για ούρηση και προβλήματα αποτελεσματικής κένωσης της ουροδόχου κύστης. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως συνιστάται μόνο σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα, ενώ τα λίγα διαθέσιμα φάρμακα έχουν συνδεθεί με δυσάρεστες παρενέργειες.

Και ενώ οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τη φυσιοθεραπεία, τη συμπεριφορική θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής ως πρώτη γραμμή θεραπείας, συχνά οι κλινικοί γιατροί τις αγνοούν λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων.

Τώρα, λοιπόν, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία που παρέχεται μέσω μιας εφαρμογής τηλεφώνου, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές ακόμη και από τις τρέχουσες ιατρικές θεραπείες.

Η μελέτη που ανέδειξε τον νέο θεραπευτικό συνδυασμό

Συνήθως συνδέονται περισσότερο με γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν, αλλά οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, όπως η συχνή ανάγκη για ούρηση, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής για τη θεραπεία της διαταραχής κένωσης της ουροδόχου κύστης (BEST) παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στο Παρίσι.

Μια ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, στρατολόγησε 237 άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών που έπασχαν από διαταραχή κένωσης της ουροδόχου κύστης διαφόρων βαθμών. Ωστόσο, μόνο οι μισοί είχαν πρόσβαση σε θεραπεία που βασίζεται μέσω εφαρμογής. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν ένα ημερολόγιο ούρησης και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Μετά από 12 εβδομάδες, η δοκιμή βρήκε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα και στις μετρήσεις ποιότητας ζωής στους συμμετέχοντες που έλαβαν τη θεραπεία με βάση την εφαρμογή, σε σύγκριση με αυτούς της ομάδας ελέγχου. Μάλιστα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία που βασίζεται σε εφαρμογές ήταν πιο αποτελεσματική από την ιατρική θεραπεία.

«Οι συχνές παρορμήσεις για ούρηση και τα προβλήματα με την κένωση της ουροδόχου κύστης είναι οι πιο διαδεδομένες παθήσεις του ουροποιητικού που βλέπουμε στους άνδρες μετά τις ουρολοιμώξεις», είπε ο καθηγητής Christian Gratzke, ένας εκ των επικεφαλής της δοκιμής.

«Ενώ ορισμένα φάρμακα είναι διαθέσιμα, τείνουν να μην είναι αποτελεσματικά, και μέχρι τώρα υπήρχαν ελάχιστα διαθέσιμα δεδομένα για την υποστήριξη της φυσιοθεραπείας. Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τώρα αυτά τα δεδομένα και η διάθεση αυτής της μορφής θεραπείας ψηφιακά θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο για τα εκατομμύρια των ανδρών που παλεύουν καθημερινά με προβλήματα κένωσης της ουροδόχου κύστης», πρόσθεσε.

Ελπίδες για αποτελεσματικότερη θεραπεία των διαταραχών κένωσης της ουροδόχου κύστης

Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία είναι η πρώτη στον κόσμο που εξετάζει το συνδυασμό εκπαίδευσης πυελικού εδάφους, συμπεριφορικής θεραπείας και τεχνικών ελέγχου της ουροδόχου κύστης για ήπιες, μέτριες και σοβαρές διαταραχές κένωσης της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, όλες ως θεραπευτικές εφαρμογές.

«Υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν την εκπαίδευση των ανδρών για τον καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους, παρά το γεγονός ότι αυτό συνιστάται στις κλινικές οδηγίες», δήλωσε με τη σειρά του ο Jean-Nicolas Cornu, καθηγητής Ουρολογίας στο Νοσοκομείο Charles Nicolle στη Γαλλία, και κατέληξε:

«Τώρα χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη δοκιμή που θα εξετάζει το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας που βασίζεται σε εφαρμογές μετά από 12 εβδομάδες για διαφορετικές μορφές διαταραχών κένωσης της κύστης. Εάν προσφερθεί ευρέως, η θεραπεία θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την κλινική πρακτική και θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα χωρίς να εκθέσει τους ασθενείς σε φάρμακα. Θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε πολλές περιττές συνταγές για φάρμακα που τείνουν να έχουν μικρό όφελος».

Πηγή: oloygeia.gr