Σύμη- Σοκ: Ασθενής με εγκεφαλικό μεταφέρθηκε στη Ρόδο έπειτα από 13 ώρες

-Τι λέει ο Δήμαρχος του ακριτικού νησιού

Ο 74χρονος ασθενής που υπέστη εγκεφαλικό μεταφέρθηκε τελκά μετά από 13 ώρες με το πλοίο της γραμμής από τη Σύμη στη Ρόδο, καθώς δεν διατίθετο πλωτό ή εναέριο μέσο για τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο, όπως κατήγγειλε μέσω του sky Ρόδου ο Δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Ο Δήμαρχος φανερά οργισμένος μιλώντας στον sky, περιέγραψε τις ώρες αγωνίες για τη ζωή του συνδημότη του που υπέστη εγκεφαλικό και έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τις 2 τα ξημερώματα, τονίζοντας μάλιστα ότι έφθασε το θέμα μέχρι και το γραφείο του Πρωθυπουργού, αφού επικοινώνησε γι αυτή την πολύωρη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη μεταφορά του ασθενή, με το ΕΚΑΒ που τον ενημέρωσε ότι λόγω καιρού θα είχε αναταράξεις το ελικόπτερο κι ως τούτου δεν έγινε η πτήση, με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος του απάντησε ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει -λόγω καιρού- πλωτό σκάφος κι εν συνεχεία με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Λιβάνιο, με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και τον βουλευτή Δωδεκανήσου/Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας- Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ο κ. Παπακαλοδούκας πρόσθεσε δε ότι ο καιρός ήταν καλός στην περιοχή και οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 4-5 μποφόρ. Τελικά ο ασθενής μεταφέρεται αυτή την ώρα με το πλοίο της γραμμής από τη Σύμη στη Ρόδο, συνοδεία γιατρού, για εισαγωγή στο Νοσοκομείο.

«Είναι ντροπή. Αδιαφορία του κράτους απέναντι σε έναν συνάνθρωπό μας… Είμαστε στο έλεος του Θεού. Για πρώτη φορά στα 18 χρόνια που είμαι Δήμαρχος στο νησί, παρεμβαίνω και φθάνω μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού για να γίνει μία διακομιδή. Έχω εκτυπώσει τον καιρό, καθώς οι άνεμοι έπνεαν 4-5 μποφόρ και είναι αδιανόητο να επικαλούνται τις καιρικές συνθήκες. Από πότε τα σκάφη του Λιμενικού δεν ταξιδεύουν με 5 μποφόρ; Ούτε το ναυαγοσωστικό σκάφος από τη Ρόδο ταξιδεύει με 5 μποφόρ», είπε, φανερά αγανακτισμένος, ζητώντας να μεταφερθεί στην περιοχή μας ένα εκ των δύο νέων πλωτών σκαφών του Λ.Σ. που είναι 27 μέτρα.

Το θέμα σχολίασε στον sky Ρόδου και ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Ν. Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «α νησιά μας ζητάνε άμεσα απαντήσεις για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλουν σοβαρές εξηγήσεις».

Απαράδεκτο να αναμένει από χθες τη μεταφορά του, ασθενής με εγκεφαλικό στη Σύμη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος αναφέρει: Αναλγησία και αδιαφορία, ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή, επιδεικνύει η Πολιτεία, όταν αρνείται να μεταφέρει ασθενή με εγκεφαλικό από τη Σύμη στο Νοσοκομείο της Ρόδου, με πρόσχημα τους… ισχυρούς ανέμους. Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Σύμης κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις έχοντας στοιχεία που πιστοποιούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, συνάντησε την άρνηση μεταφοράς του ασθενή. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι πρώτη φορά βιώνει τέτοια κατάσταση στα 18 χρόνια που είναι στο τιμόνι του Δήμου.

Ενώ η Πολιτεία παρέχει στον κ. Μητσοτάκη στρατιωτικό ελικόπτερο για ταξίδι αναψυχής και μετάβαση στην Επίδαυρο, για να παρακολουθήσει θεατρική παράσταση (και μάλιστα εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης), αφήνει τους νησιώτες στην τύχη τους ακόμα και για λόγους υγείας.

Η μέριμνα του «επιτελικού κράτους» για την ανθρώπινη ζωή, επιβεβαιώνει ξανά την ανυπαρξία της.

Επί του θέματος το ΜέΡΑ25 τονίζει: Το περιστατικό που αφορά την άρνηση μεταφοράς ασθενή, με εγκεφαλικό από τη Σύμη, με δικαιολογία τις κακές καιρικές συνθήκες αποδεικνύει ότι οι νησιώτες, έχουν αφεθεί στην τύχη τους αφού η πολιτεία δεν τους προσφέρει τα στοιχειώδη. Είναι για την κυβέρνηση πολίτες δεύτερης διαλογής.

Πως θα μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους, αν δεν έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας;

Η άρνηση των γιατρών να υπηρετήσουν στα ιατρεία των νησιών, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι, για να μην παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται οι κάτοικοι.

Η υποστελέχωση του κέντρου υγείας Σύμης θα έπρεπε να είναι ένας λόγος παραπάνω, για την γρήγορη έγκαιρη μεταφορά των ασθενών από το νησί στη Ρόδο για νοσηλεία. Η βραδυπορία για περιστατικά που αφορούν εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες, στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Παρόλα αυτά για την μεταφορά του ασθενή με εγκεφαλικό από τη Σύμη, η πολιτεία αρνήθηκε να απογειώσει ελικόπτερο επικαλούμενη τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ήταν δηλαδή πιο ασφαλής η μεταφορά του ανθρώπου μετά από …13 ώρες με το πλοίο της γραμμής;

Ο ασθενής απλά στάθηκε τυχερός και άντεξε τη μεταφορά του μέχρι το νοσοκομείο της Ρόδου.