Ο λαϊκός συνθέτης και στιχουργός μεγάλων επιτυχιών, όπως οι «Πες μου που πουλάν καρδιές», «Κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο», «Μυστικέ μου έρωτα», «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Εγώ δεν ήμουνα αλήτης» και πολλές άλλες, Τάκης Μουσαφίρης έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κορωνοϊό, ενώ αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, ο Τάκης Μουσαφίρης είχε αναρρώσει πριν από μία εβδομάδα από τον κορωνοϊό, αλλά νικήθηκε από ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τους τελευταίους έξι μήνες.
Ο Τάκης Μουσαφίρης είχε υπογράψει μεγάλες επιτυχίες και είχε συνεργαστεί με σπουδαίους τραγουδιστές, όπως με τους Στράτο Διονυσίου, Δημήτρη Μητροπάνο, Ρίτα Σακελλαρίου, Μιχάλη Μενιδιάτη, Πίτσα Παπαδοπούλου και Τόλη Βοσκόπουλο.
Γεννημένος στα Ιωάννινα, ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρός. Τη δεκαετία του ’80 θα αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και, ίσως, ο περισσότερο πολυτραγουδισμένος λαϊκός συνθέτης και στιχουργός.
Από παιδί ακόμα ασχολήθηκε με την κιθάρα. «Άκουγα να παίζει πιάνο μια γειτόνισσα και προσπαθούσα να μάθω τους τόνους. Μετά, προσπαθούσα να κουρδίσω την κιθάρα, ακούγοντας τα κουδούνια των προβάτων» είχε πει, παλαιότερα.
Μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια. Προτού μετακομίσει στην Αθήνα, έπαιζε σε ταβέρνες και κουτούκια των Ιωαννίνων. Και οι δύο γονείς του ήταν μουσικά καταρτισμένοι και του μετέδωσαν τις γνώσεις τους. Όλοι μαζί μετακόμισαν στην πρωτεύουσα για μια καλύτερη τύχη. «Δεν μπορώ ούτε κι εγώ να καταλάβω από πού είμαι. Είμαι συνεχώς μέσα σε μια βάρκα στο Ρίο-Αντίρριο και πηγαίνω πότε στην Αθήνα και πότε στα Γιάννενα. Μάλλον δεν έχω μία πατρίδα, αλλά δύο. Είμαι από τα Γιάννενα, είμαι από την Αθήνα, είμαι από την Ελλάδα» είχε πει.
Οι πρώτες του δουλειές στην Αθήνα ήταν σε μικρά ταβερνάκια και μπουάτ της Πλάκας.
Αν και έγραφε από πολύ νωρίς τραγούδια, τα μεγάλα του σουξέ τα έδωσε σε μεγάλους τραγουδιστές στα μέσα της δεκαετίας του ’70 -«Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Πες μου πού πουλάν καρδιές», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Χιονάνθρωπος», τα οποία τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος. Τη δεκαετία του ’80 έδωσε τεράστιες επιτυχίες στον Στράτο Διονυσίου: «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Εγώ να δεις», ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε παλαιότερα η Πίτσα Παπαδοπούλου πως «Αν δεν ήταν ο Μουσαφίρης, εγώ θα ήμουν απλά μια τραγουδίστρια που, ίσως, να μη με ήξερε κανείς σήμερα».
Ο Τάκης Μουσαφίρης είχε κάνει δισκογραφία και με δύο ψευδώνυμα: Αντώνης Ζάννας και Νίκος Μιχαήλ.
Συλλυπητήρια
ΚΚΕ – Γραφείο Τύπου
Ο Tάκης Μουσαφίρης ήταν ένας από τους κορυφαίους της λαϊκής μας μουσικής. Στα τραγούδια του έκφρασε με απαράμιλλη αυθεντικότητα, συγκίνηση και συναίσθημα, τους καημούς και τις αγωνίες των λαϊκών ανθρώπων, κερδίζοντας ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Η δημιουργία του θα μείνει χαραγμένη όχι μόνο στη συνείδηση των δικών του γενιών, αλλά και των επόμενων, «δεν έχει πει αντίο ακόμα… ακόμα ζει» και θα συνεχίσει να ζει, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που ερωτεύονται, αγαπούν, νιώθουν και υποφέρουν. Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του λύπη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.