Τέταρτη δόση: Ποιοι πρέπει την κάνουν, τι ισχύει για όσους περιμένουν το «σούπερ εμβόλιο»

Η τέταρτη δόση του εμβολίου, όπως αναφέρθηκε χθες κατά την ενημέρωση, αφορά τα ευάλωτα, λόγω σοβαρών παθήσεων, άτομα, τους ηλικιωμένους και τα άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Η τέταρτη δόση εμβολίου για την Covid-19 δεν θα γίνει υποχρεωτική, διευκρίνησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά της διάρκεια της τηλεοπτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, την οποία πραγματοποίησε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής καθώς και λόγω των νέων παραλλαγών της Όμικρον αλλά και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού δεν οδηγούν ωστόσο σε μεγάλο αριθμό περιστατικών σοβαρής νόσησης.

Σε ποιους συνιστάται η τέταρτη δόση

Κατά την ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η Επιτροπή συνιστά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε άτομα:

– Άνω των 70 ετών
– Σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και
– Σε άτομα άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι για τους κάτω των 60, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση. Ωστόσο, τα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα εμβολιαστούν, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους και εφόσον το επιθυμούν.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι τα άτομα κάτω των 60 που ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα, θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για 4η δόση έχει ανοίξει για τους άνω των 30.

Περιμένοντας το σούπερ εμβόλιο

Το δεύτερο που αξίζει να κρατήσει κανείς, είναι πως πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο νέας γενιάς που θα προστατεύει από όλες τις μεταλλάξεις. Κι αυτό, γιατί τα εμβόλια νέας γενιάς είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και ακόμα δεν έχει καν αποφασιστεί αν είναι κατάλληλα και ακόμα περισσότερο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες.

Με απλά λόγια, τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τη Pfizer και την Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε ήδη αλλά μέχρι να είναι έτοιμα θα περιμένουμε πολύ. Και θα είναι λάθος αν κάποιος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να πιστεύει ότι μπορεί να περιμένει το πανεμβόλιο αφήνοντας εκτεθειμένο τον εαυτό του και την ίδια του τη ζωή.