Ταμίας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο Πρώτο: Προσπαθούμε να καταδείξουμε ότι αυτό το οποίο θεσπίστηκε σαν εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών, δεν είναι στην ουσία εργαλείο των ιατρών
Το τι γίνεται στο θέμα αυτής της κόντρας που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών γιατρών, μιας και από σήμερα Παρασκευή απέχουν οι ιδιώτες γιατροί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα, όπως και αποφάσισαν, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο Βασίλης Ψυχογιός, Ταμίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Όπως και ανέφερε αρχικά στην Αρετή Μπίτα «Κοιτάξτε, αυτή είναι μια ειλημμένη απόφαση, η οποία δεν σας κρύβω, έχει σχεδόν καθολική συμμετοχή από την κοινότητα του ιατρικού κόσμου, τόσο σε επίπεδο προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όσο και σε επίπεδο κατά μόνας συναδέλφων. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν, δύο μικρά σχόλια: Ο ιατρικός χώρος δεν έχει, αν θέλετε να το πω όσο πιο απλά γίνεται, την ευκολία μιας απεργίας. Πρώτον για ουσιαστικούς λόγους, διότι όταν υπάρχει ένα όντως πραγματικά σοβαρό περιστατικό, εξυπακούεται ότι δεν διανοείσαι να μην αντιμετωπιστεί αυτό το περιστατικό. Και δεύτερον, διαχρονικά ποτέ, ξέρετε, οι γιατροί δεν ήμασταν υπέρ των ιδιαιτέρων και ζόρικων κινητοποιήσεων. Στην ουσία λοιπόν, πρακτικά δεν πρόκειται για μία απεργία. Πρόκειται για μία προσομοίωση. Προσπαθούμε να αποδείξουμε στο υπουργείο τι θα επιφέρει με το μέσο, το οποίο ενδεχομένως απείλησε ότι θα εφαρμόσει το ίδιο, δηλαδή τη διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Και γι’ αυτόν τον λόγο άκουσα πολύ προσεκτικά τον υπουργό χτες στην τοποθέτησή του στη Βουλή. Ανέφερε λοιπόν, ότι τον ενημέρωσαν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα συμμετάσχουν. Μα δεν ζητήσαμε εμείς να συμμετάσχουμε. Εξαιρέσαμε εμείς, διότι ακριβώς δεν είναι απεργία η μορφή κινητοποίησης».
Και στη συνέχεια συμπλήρωσε «Θέλουμε να καταδείξουμε ότι αυτό το οποίο απείλησε να εφαρμόσει προς τους ιατρούς τι θα επιφέρει για να έχει και ο ίδιος μία εικόνα. Και να εξηγήσω με απόλυτη ακρίβεια ότι εξυπακούεται ότι οποιοδήποτε επείγον περιστατικό ή άτομα ΑμεΑ θα εξυπηρετηθούν κανονικότατα με τον τρόπο αυτό. Και επειδή υπάρχει μία προσπάθεια εργαλειοποίησης πρακτικά των ασθενών εν μέσω λίγο ενός τυπικού ας το πούμε κοινωνικού αυτοματισμού, ότι να οι κακοί γιατροί οι οποίοι θέλουν να σας ταλαιπωρήσουν. Εμείς ξέρετε, με τους πολίτες, με τους ασθενείς μας ζούμε καθημερινά. Δηλαδή αυτός είναι και ο τρόπος, αν θέλετε, δουλειάς μας, είναι η καθημερινότητά μας. Βλέπουμε ανθρώπους, εξετάζουμε ανθρώπους, διαγιγνώσκουμε προβλήματα και θέτουμε θεραπείες. Αυτό που προσπαθούμε λοιπόν, πρακτικά να καταδείξουμε είναι ότι αυτό το οποίο θεσπίστηκε σαν εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών, δεν είναι στην ουσία εργαλείο των ιατρών. Και μάλιστα αυτό το οποίο πολύ χαρακτηριστικά λέει ο υπουργός ότι θα επιβαρυνθούν οι πολίτες από την τσέπη τους. Όχι. Θα σας έλεγα ένα πάρα πολύ απλό πράγμα. Εμείς θα καταδείξουμε ότι εάν εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, δυσχεραίνει τη λειτουργία του συστήματος. Διότι, ξέρετε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης-για να καταλάβει λίγο και ο κόσμος-είναι κάτι σαν το αντίστοιχο barcode ενός προϊόντος στο σουπερμάρκετ που το περνάς και αυτομάτως περνάει η τιμή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν χαλάσει το ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορεί κάποιος να πάει να πάρει το γάλα του και το ψωμί του. Αν λοιπόν θεωρεί ο υπουργός ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η μη ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, θα σας έλεγα ένα πάρα πολύ απλό πράγμα: Γι’ αυτές τις δύο μέρες που θα καταδειχθεί το πρόβλημα θα μπορούσε κάλλιστα ο υπουργός να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ-διότι, ένας είναι ο ασφαλιστικός φορέας, δεν έχει να κάνει μάλιστα και πολλά τηλέφωνα και είναι και υφιστάμενος του και να δώσει μία πάρα πολύ απλή εντολή. Ό,τι έχει γραφτεί ιδιόχειρα αυτές τις δύο μέρες, οι τεχνικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να το ψηφιοποιηθούν και να αποζημιώσουν τους πολίτες. Γιατί να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης; Η δουλειά του πολίτη είναι να πάρει σωστή και έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία. Αυτή είναι η δουλειά του γιατρού. Το γραφειοκρατικό σύστημα απλά το εξυπηρετούμε και μάλιστα θα σας έλεγα για λόγους κυρίως ελέγχου της πολιτείας».
Τέλος, ο κ. Βασίλης Ψυχογιός δεν παρέλειψε να επισημάνει το εξής στη δημοσιογράφο «Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο φανταστείτε πέρσι λύθηκε τελείως σιωπηρά. Δεν άνοιξε μύτη. Ο λόγος που φέτος δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα έχει δύο σκέλη: Το ένα είναι το ουσιαστικό, διότι επ’ ουδενί έχει γίνει σοβαρή συζήτηση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, το οποίο, όπως είπατε, πολύ σωστά είναι διαχρονικό. Και δεύτερον, φέτος υπήρξε και μία-να το πω όσο πιο κομψά γίνεται-ιδιαιτερότητα στο ύφος του υπουργού. Ήταν απόλυτα απαξιωτικό και απειλητικό. Παρόλα αυτά δεν το κάνουμε γι’ αυτό το λόγο. Μάλιστα, να σας πω την αλήθεια, η συγκεκριμένη διάταξη προϋπήρχε. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι νέο. Προϋπήρχε στο νομοσχέδιο το οποίο είχε καταθέσει ο προ-προκάτοχός του, ο κ. Πλεύρης. Η διαφοροποίηση που υπάρχει είναι ότι ενώ στο προηγούμενο νομοσχέδιο αναφερόταν ότι όντως αν υπάρχουν εθνικές κρίσεις όπως μια καταστροφή ή μια πανδημία προφανώς είναι απολύτως εύλογο ότι οι πάντες θα βάλουμε πλάτη για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Αλλά αυτές οι συνθήκες καθορίζονται με πάρα πολύ συγκεκριμένους και ξεκάθαρους τρόπους. Έρχεται λοιπόν, ο Υπουργός τώρα και απλά αλλάζει ότι αυτές οι έκτακτες συνθήκες θα καθορίζονται απλά από το Υπουργείο. Αυτή είναι η διαφοροποίηση. Με άλλα λόγια θέλω να πω είναι άλλο το τι καθορίζεται αντικειμενικά σαν έκτακτη συνθήκη και άλλο τι θεωρεί γραφειοκρατικά ή διοικητικά το υπουργείο. Διότι, η επάνδρωση, επιτρέψτε μου να σας πω, των νοσοκομείων και δη πλήρως στελεχωμένα, είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Δεν διορίζει κάποιος Ιατρικός Σύλλογος Ιατρούς».
Πηγή: ertnews.gr