Ταχυκαρδία το βράδυ: Πότε μπορεί να είναι σοβαρό – 3 τρόποι να την αντιμετωπίσετε άμεσα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ταχυκαρδία το βράδυ δεν χρειάζονται θεραπεία, καθώς συνήθως οφείλεται σε ακίνδυνες αιτίες. Πότε, όμως, μπορεί να συνδέεται με κάτι ποιο σοβαρό και τι πρέπει να κάνετε για να το διαπιστώσετε και να το αντιμετωπίσετε;

Η ταχυκαρδία, μια αίσθηση ότι η καρδιά σας να χτυπά δυνατά, φτερουγίζει ή παραλείπει έναν παλμό μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Ωστόσο, η ταχυκαρδία το βράδυ συνήθως δεν είναι επιβλαβής. Πολλοί παράγοντες, όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη, η νικοτίνη, το στρες ή οι ορμόνες μπορούν να την προκαλέσουν. Λιγότερο συχνά, οφείλεται σε μια κατάσταση υγείας όπως καρδιακή νόσος ή διαταραχή του θυρεοειδούς.

Τι είναι η ταχυκαρδία το βράδυ

Ταχυκαρδία είναι να νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά, τρέχει ή χτυπά γρήγορα. Μπορεί επίσης να νιώθετε ότι η καρδιά σας χάνει τον ρυθμό της ή σαν να έχετε έναν επιπλέον καρδιακό παλμό. Οι παλμοί σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό. Μπορεί να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπά στο στήθος σας, αλλά είναι επίσης σύνηθες να την αισθάνεστε να χτυπά στο λαιμό σας.

Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας ή όταν ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνΟ. Πολλοί άνθρωποι έχουν ταχυκαρδία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν το προσέχουν επειδή είναι απασχολημένοι.

Λιγότερο συχνά, η ταχυκαρδία το βράδυ μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης υγείας, όπως η αρρυθμία (μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός). Εάν η καρδιά σας συχνά χτυπάει διαφορετικά όταν ξαπλώνετε, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας για εξέταση. Λάβετε βοήθεια αμέσως εάν έχετε ταχυκαρδία  και δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος.

Πόσο συχνή είναι η ταχυκαρδία το βράδυ

Γενικά, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η ταχυκαρδία είναι πολύ συχνή. Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε ταχυκαρδία όταν δεν σας αποσπάται η προσοχή. Μπορεί να την αισθανθείτε όταν κάθεστε ακίνητοι, ξεκουράζεστε ή ξαπλώνετε.

Συμπτώματα της ταχυκαρδίας το βράδυ

Όταν ξαπλώνετε μπορεί να νιώσετε:

  • Φτερούγισμα: Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν αυτή την αίσθηση ως ένα αίσθημα φτερουγίσματος στο στήθος.
  • Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός. Μπορεί να νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπάει εκτός ρυθμού, παραλείπει έναν παλμό ή επιταχύνει και επιβραδύνει. Μπορεί επίσης να φαίνεται ότι η καρδιά σας σταματά για ένα ή δύο δευτερόλεπτα.
  • Σφυροκόπημα. Μπορεί να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπά πολύ δυνατά ή γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι που έχουν ταχυκαρδίες λένε ότι μπορούν να ακούσουν την καρδιά τους να χτυπά στα αυτιά τους.

Τι προκαλεί την ταχυκαρδία το βράδυ

Συνήθως, η ταχυκαρδία είναι αβλαβής και δεν οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Συμβαίνει όταν η καρδιά χτυπά εκτός ρυθμού ή συσπάται (χτυπά) πολύ νωρίς. Οι γιατροί το ονομάζουν πρόωρη κοιλιακή συστολή (PVC) ή πρόωρη κολπική συστολή (PAC). Σχεδόν όλοι έχουν κατά καιρούς κάτι από τα δύο, αλλά δεν το νιώθουν όλοι.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ταχυκαρδία όταν ξαπλώνουν λόγω της θέσης στην οποία κοιμούνται. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να αυξήσει την πίεση μέσα στο σώμα, προκαλώντας ταχυκαρδία. Πολλές άλλες κοινές αιτίες ταχυκαρδίας περιλαμβάνουν:

  • Άγχος, στρες και κατάθλιψη. Η ταχυκαρδία είναι συχνή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.
  • Αφυδάτωση και ανισορροπίες ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα στο σώμα. Ελέγχουν τον ρυθμό της καρδιά.
  • Φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών αδυνατίσματος και των ρινικών αποσυμφορητικών που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη. Η νικοτίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα παλμών.
  • Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Τα άτομα που έχουν επιπλέον βάρος έχουν υψηλότερο κίνδυνο για μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και καρδιακές παθήσεις.
  • Πυρετός.
  • Ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση και αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ταχυκαρδία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνή και συνήθως αβλαβής.
  • Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, της καφεΐνης και της σοκολάτας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, νάτριο (αλάτι), ζάχαρη ή λίπος μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα παλμών.

Λιγότερο συχνά, η ταχυκαρδία προκύπτει από μια κατάσταση ή διαταραχή υγείας, όπως:

  • Αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων).
  • Καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας ή της μυοκαρδιοπάθειας.
  • Προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες) συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής, της ταχυκαρδίας (γρήγορος καρδιακός ρυθμός) και της βραδυκαρδίας (αργός καρδιακός ρυθμός).
  • Υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση) ή υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα).
  • Μεταβολικό σύνδρομο.
  • Μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή των μυών της καρδιάς που προκύπτει από ιογενή λοίμωξη.
  • Προβλήματα θυρεοειδούς, όπως υπερθυρεοειδισμός.
  • Δομικά προβλήματα στην καρδιά, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των βαλβίδων.

Πώς να αντιμετωπίσετε άμεσα την ταχυκαρδία το βράδυ

Τις περισσότερες φορές, η ταχυκαρδία το βράδυ δεν απαιτεί θεραπεία, ειδικά εάν συμβαίνει μόνο περιστασιακά. Μπορείτε όμως να ανακουφίσετε την ταχυκαρδία το βράδυ. Εάν η καρδιά σας χτυπάει δυνατά τη νύχτα, θα πρέπει:

  • Να αναπνεύσετε βαθιά: Δοκιμάστε τεχνικές αναπνοής με σφιγμένα χείλη, που περιλαμβάνουν μεγάλες, βαθιές αναπνοές. Μπορείτε επίσης να κάνετε διαλογισμό και να δοκιμάσετε άλλες τεχνικές χαλάρωσης για να μειώσετε το άγχος.
  • Να πιείτε ένα ποτήρι νερό: Εάν είστε αφυδατωμένοι, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα.
  • Να γυρίσετε ή να σηκωθείτε και να περπατήσετε: Μια αλλαγή θέσης μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ανακουφίσετε την ταχυκαρδία. Δοκιμάστε να αλλάξετε θέση στο κρεβάτι, να καθίσετε ή να πάτε για μια μικρή βόλτα στο δωμάτιο παίρνοντας βαθιές αναπνοές

Εάν μια κατάσταση υγείας προκαλεί ταχυκαρδία, ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει την πάθηση. Οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία. Μερικές φορές, οι γιατροί συνταγογραφούν έναν τύπο φαρμάκου που ονομάζεται β-αναστολείς για τη θεραπεία της ταχυκαρδίας. Αυτά τα φάρμακα επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και μειώνουν τους παλμούς.

Πηγή: oloygeia.gr