Τα κρύα ντουζ ίσως σε βοηθάνε να αρρωσταίνεις πιο σπάνια

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα κρύα ντουζ προσφέρουν οφέλη στην υγεία των ανθρώπων αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό. 

Δεν έχει διεξαχθεί αρκετή έρευνα που να εξετάζει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα κρύο ντουζ στην υγεία των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη μελέτη με 3.000 συμμετέχοντες διεξήχθη στην Ολλανδία και βρήκε ότι τα άτομα που έκαναν καθημερινά ένα κρύο ντουζ (μετά από ζεστό ντουζ) είτε 30 δευτερολέπτων, είτε 60 είτε 90 για ένα μήνα αρρώσταιναν λιγότερο κατά 29% σε σχέση που έκαναν μόνο ένα ζεστό ντουζ. Αυτό που έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι η διάρκεια του κρύου ντουζ δεν επηρέαζε το αν θα αρρωστήσουν.

Ο λόγος για τον οποίοι τα κρύα ντουζ αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν δεν έχει γίνει σαφής ακόμα. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι τονώνει το ανοποιητικό σύστημα. Μία μελέτη στην Τσεχία έδειξε ότι η βύθιση σε κρύο νερό (14 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα) 3 φορές την εβδομάδες για έξι εβδομάδα έδωσε μία μικρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα «αθλητικών νεαρών αντρών» – το μόνο γκρουπ που εξετάστηκε. Ωστόσο, περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να καταλάβουμε πλήρως τα αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι παθαίνεις όταν κάνεις κρύο ντουζ

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όταν κάνεις κρύο ντούζ, ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση αυξανονται. Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα ότι το κρύο νερό ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν αυτό ενεργοποιείται, αυξάνεται μία ορμόνη που ονομάζεται νοναδρεναλίνη. Αυτό πιθανότατα αυξάνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πιεση που παρατηρείται σε άτομα που βυθίζονται στο κρύο νερό. Γι αυτό το λόγο συνδέεται με βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία.

Η βύθιση στο κρύο νερό έχει επίσης φανεί να βελτιώνει την κυκλοφορία. Όταν εκτίθεσαι στο κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος. Όταν το κρύο νερό σταματήσει, το σώμα χρειάζεται να ζεσταθεί. Επομένως, υπάρχει μία αύξηση στη ροή του αίματος καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό ίσως βοηθάει τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Μια μελέτη που εξετάζει τη βύθιση σε κρύο νερό εντόπισε ότι μετά από 4 εβδομάδες, η ροή του αίματος από και προς τους μυς είχε βελτιωθεί.

Συμπερασματικά υπάρχουν ορισμένες επιστημονικές ενδείξεις ότι το κρύο ντουζ μπορεί να σε βοηθήσει να μην αρρωστήσεις. Ωστόσο, το πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη και οι ακριβείς λόγοι γι αυτό χρειάζεται ακόμα να καθοριστούν. Για όσους πάσχουν από μία καρδιακή πάθηση χρειάζεται μεγάλη προσοχή προτούν κάνουν ένα κρύο ντουζ.