Τα λάθη στη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας – Πώς να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δεν βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας, η μη σωστή χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας και άλλων βακτηρίων στο στόμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ούλων, τερηδόνα και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας.

Ποια είναι λοιπόν μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες τους και πώς μπορούν να αποφευχθούν αυτά τα λάθη;

5 λάθη που κάνετε όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

  1. Δεν βουρτσίζετε για αρκετή ώρα
  2. Πολύ σκληρό βούρτσισμα
  3. Δεν αντικαθιστάτε την κεφαλή της βούρτσας αρκετά συχνά
  4. Χρήση λανθασμένης κεφαλής βούρτσας
  5. Δεν καθαρίζετε σωστά την κεφαλή της βούρτσας

1. Δεν βουρτσίζετε για αρκετή ώρα

Πολλοί άνθρωποι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους για τα συνιστώμενα δύο λεπτά όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Αυτό είναι πρόβλημα, επειδή χρειάζονται τουλάχιστον δύο λεπτά βουρτσίσματος για να απομακρυνθεί όλη η πλάκα και τα βακτήρια από τα δόντια σας.

Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, είναι σημαντικό να ρυθμίσετε ένα χρονοδιακόπτη ή να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που διαθέτει ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη για να διασφαλίσετε ότι θα βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο ολόκληρα λεπτά. Πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν χρονοδιακόπτη που κάνει σύντομη παύση μετά από 30 δευτερόλεπτα για να σας υπενθυμίσει να προχωρήσετε στο επόμενο τμήμα του στόματός σας.

2. Πολύ σκληρό βούρτσισμα

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι το πολύ δυνατό βούρτσισμα. Είναι δελεαστικό να πιέζετε την οδοντόβουρτσα δυνατά στα δόντια σας με την πεποίθηση ότι έτσι θα αφαιρέσετε περισσότερη πλάκα, αλλά αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει βλάβη στα δόντια και τα ούλα σας.

Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, χρησιμοποιήστε ελαφρύ άγγιγμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Αφήστε τη βούρτσα να κάνει τη δουλειά για εσάς και επικεντρωθείτε στο να κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις γύρω από κάθε δόντι.

3. Δεν αντικαθιστάτε την κεφαλή της βούρτσας αρκετά συχνά

Πολλοί άνθρωποι δεν αντικαθιστούν την κεφαλή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας όσο συχνά θα έπρεπε. Οι κεφαλές της βούρτσας πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή μόλις οι τρίχες αρχίσουν να φαίνονται ξεφτισμένες και φθαρμένες.

Η χρήση μιας φθαρμένης κεφαλής βούρτσας μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηρίων και μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα δόντια και τα ούλα σας. Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, βάλτε μια υπενθύμιση για την αντικατάσταση της κεφαλής της βούρτσας κάθε τρεις μήνες ή ελέγχετε τακτικά τις τρίχες για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

4. Χρήση λανθασμένης κεφαλής βούρτσας

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες συχνά διατίθενται με μια ποικιλία κεφαλών βουρτσίσματος, κάθε μία από τις οποίες έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, ορισμένες κεφαλές είναι σχεδιασμένες για ευαίσθητα δόντια, ενώ άλλες είναι σχεδιασμένες για βαθύ καθαρισμό.

Η χρήση της λανθασμένης κεφαλής βούρτσας μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματικό καθαρισμό και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει βλάβη στα δόντια και τα ούλα σας. Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, επιλέξτε μια κεφαλή βουρτσίσματος που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες σας και συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια κεφαλή βουρτσίσματος να χρησιμοποιήσετε.

5. Δεν καθαρίζετε σωστά την κεφαλή της βούρτσας

Πολλοί άνθρωποι δεν καθαρίζουν σωστά την κεφαλή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων και άλλων μικροβίων.

Για να καθαρίσετε σωστά την κεφαλή της βούρτσας σας, ξεπλύνετε την καλά με νερό μετά από κάθε χρήση και αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας ή ένα μείγμα νερού και ξύδι για να καθαρίσετε την κεφαλή της βούρτσας πιο καλά.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορούν να αποτελέσουν έναν βολικό και αποτελεσματικό τρόπο για να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά και υγιή, αλλά μόνο αν χρησιμοποιούνται σωστά. Για να αποφύγετε τα συνήθη λάθη κατά τη χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε για τα συνιστώμενα δύο λεπτά, χρησιμοποιείτε ελαφρύ άγγιγμα, αντικαθιστάτε τακτικά την κεφαλή της βούρτσας, χρησιμοποιείτε τη σωστή κεφαλή για τις ανάγκες σας και καθαρίζετε σωστά την κεφαλή της βούρτσας μετά από κάθε χρήση.

5 συμβουλές για τη σωστή χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

  1. Χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική
  2. Χρησιμοποιήστε τη σωστή οδοντόκρεμα
  3. Βουρτσίστε τη σωστή ώρα
  4. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα
  5. Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας

1. Χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική

Για να έχετε τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό, κρατήστε την κεφαλή της βούρτσας σε γωνία 45 μοιρών προς τα δόντια και τα ούλα σας. Χρησιμοποιήστε απαλές κυκλικές κινήσεις, φροντίζοντας να βουρτσίζετε κάθε δόντι ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένων των πίσω δοντιών και των γομφίων.

2. Χρησιμοποιήστε τη σωστή οδοντόκρεμα

Η χρήση της σωστής οδοντόκρεμας μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Αναζητήστε μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των δοντιών σας και στην πρόληψη της τερηδόνας.

3. Βουρτσίστε τη σωστή ώρα

Είναι επίσης σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας τη σωστή ώρα. Ιδανικά, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί και μία πριν από τον ύπνο. Το βούρτσισμα μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, αλλά φροντίστε να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό για να αποφύγετε την καταστροφή του σμάλτου σας.

4. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα

Η χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσετε τα βακτήρια στο στόμα σας και να φρεσκάρει την αναπνοή σας. Αναζητήστε ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει φθόριο για επιπλέον προστασία από την τερηδόνα.

5. Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας

Τέλος, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα και να σας δώσει συμβουλές για να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής, αλλά μόνο αν χρησιμοποιούνται σωστά. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ηλεκτρική σας οδοντόβουρτσα, φροντίστε να βουρτσίζετε για τα συνιστώμενα δύο λεπτά, να χρησιμοποιείτε ελαφρύ άγγιγμα, να αντικαθιστάτε τακτικά την κεφαλή της βούρτσας, να χρησιμοποιείτε τη σωστή κεφαλή για τις ανάγκες σας και να καθαρίζετε σωστά την κεφαλή της βούρτσας μετά από κάθε χρήση.

Πηγή: ygeiamou.gr