Τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο στο  διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη στο αίμα τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια δεκαετίες αργότερα σε σχέση με τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα μπιζέλια. Η βήτα-κρυπτοξανθίνη βρίσκεται σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τη παπάγια, τα μανταρίνια και τους λωτούς.

Η διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας των ανθρώπων είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης May A. Beydoun, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τη Γήρανση στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. «Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη. Απαιτούνται βέβαια περαιτέρω μελέτες για να ελεγχθεί εάν η προσθήκη αυτών των αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από την άνοια».

Στη μελέτη συμμετείχαν 7.283 άτομα που ήταν τουλάχιστον 45 ετών στην αρχή της μελέτης. Συμμετείχαν σε σωματική εξέταση, συνέντευξη και εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στην αρχή της μελέτης. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια κατά μέσο όρο για να δουν ποιος εμφάνισε άνοια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών τους στο αίμα. Τα άτομα με τις υψηλότερες ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επίδραση αυτών των αντιοξειδωτικών στον κίνδυνο άνοιας μειώθηκε κάπως όταν λάβαμε υπόψη άλλους παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα και η φυσική δραστηριότητα, επομένως είναι πιθανό αυτοί οι παράγοντες να βοηθήσουν στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των επιπέδων αντιοξειδωτικών και άνοια» είπε η Beydoun.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών βασίστηκαν σε μία μέτρηση των επιπέδων στο αίμα και μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα των συμμετεχόντων  κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, μέλος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Πηγη: neaygeia.gr