Τα φρούτα με τα περισσότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Αν και όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τις ασθένειες, ορισμένα ξεχωρίζουν για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους.

Πώς να προσθέσετε αρκετά υγιεινά φρούτα στη διατροφή σας; Μια στρατηγική είναι να τρώτε ανάλογα με την εποχικότητα τους, επιλέγοντας σταφύλια και πυρηνόκαρπα το καλοκαίρι, μήλα και αχλάδια το φθινόπωρο, λωτούς και ρόδια το χειμώνα και εσπεριδοειδή και κεράσια την άνοιξη.

Ωστόσο, μπορείτε να βάλετε ψηλότερα στις επιλογές σας αυτά που έχουν τα περισσότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη.  Δείτε ποια είναι…

 Τα φρούτα με τα αντιφλεγμονώδη οφέλη

  1. Μούρα
  2. Μήλα
  3. Πυρηνόκαρπα
  4. Εσπεριδοειδή
  5. Ρόδια
  6. Σταφύλια

1. Μούρα

Από τις φράουλες μέχρι τα και τα βατόμουρα, αυτά τα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Μαζί με τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C, τα μούρα διαθέτουν φυτικές χρωστικές φυτοχημικές ουσίες, όπως ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, τα οποία μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα οφέλη τους για την υγεία. Μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση μούρων με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, νόσου Αλτσχάιμερ και διαβήτη.

2. Μήλα

Ίσως είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 35.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου – μαζί με το συγγενικό του, τα αχλάδια – συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Τα συστατικά των μήλων – φυτικές ίνες, βιταμίνη C, πηκτίνη και πολυφαινόλες – έχουν συσχετιστεί, κυρίως σε μελέτες σε ζώα, με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και αύξηση των ωφέλιμων βακτηριών στο έντερο.

3. Πυρηνόκαρπα

Τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είναι όλα παραδείγματα πυρηνόκαρπων φρούτων. Αυτά τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και μια ποικιλία φυτοχημικών που σχετίζονται με τα χρώματά τους. Για παράδειγμα, τα κεράσια έχουν συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος αυτών των συστατικών μεταξύ των πυρηνόκαρπων φρούτων,  όπως φάνηκε στις έρευνες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τον πόνο μετά την άσκηση, καθώς και τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Τα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων στα κεράσια, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή, μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτά τα οφέλη.

4. Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες Β, χαλκό και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αν και έχει γίνει περιορισμένη έρευνα σε ανθρώπους για τα εσπεριδοειδή, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή έχουν συσχετιστεί με προστατευτικά αποτελέσματα για την καρδιά μας.

5. Ρόδια

Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι ροδιού περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και K, καλίου, φυτικών ίνών και ισχυρών φυτοχημικών, όπως η ανθοκυανίνη και η ρεσβερατρόλη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης ροδιών.

6. Σταφύλια

Αυτά τα χυμώδη φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K και ισχυρά φυτοχημικά.