Τα 4 συμπληρώματα που δεν πρέπει να παίρνετε για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με διαιτολόγους
Πολλά συμπληρώματα υπόσχονται να θεραπεύσουν το έντερο σας, αλλά η έρευνα δεν υποστηρίζει αρκετούς από αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι ειδικοί στη διατροφή εξηγούν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για την υγεία του εντέρου. Οι διαιτολόγοι ενθαρρύνουν μια προσέγγιση με προτεραιότητα τα τρόφιμα αντί στα ακριβά, μη ελεγχόμενα συμπληρώματα. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε ποια συμβουλεύουν να παραλείπετε.
4 συμπληρώματα που δεν πρέπει να παίρνετε για την υγεία του εντέρου
- Προβιοτικά συμπληρώματα
- Σκόνες λαχανικών
- Συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων
- Αντιόξινα χωρίς συνταγή
1. Προβιοτικά συμπληρώματα
Τα προβιοτικά συμπληρώματα συχνά ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την υγεία αποκαθιστώντας υγιή βακτήρια του εντέρου. Ενώ ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, «για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να λαμβάνετε το σωστό στέλεχος στη σωστή δόση για την κατάστασή σας. Τα προβιοτικά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους με βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO)», λέει ο διατροφολόγος Kerry Conlon, στο EatingWell.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο Kelsey Costa, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν «να καλλιεργήσουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου κάνοντας τακτική άσκηση και καταναλώνοντας μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα».
Δεδομένου ότι είναι συμπληρώματα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν ρυθμίζει τα προβιοτικά, τα μη συνταγογραφούμενα προβιοτικά που διατίθενται σε φαρμακεία και καταστήματα ενδέχεται να μην είναι υψηλής ποιότητας και είναι ακόμη πιθανό ορισμένα προϊόντα να μην περιέχουν τα προβιοτικά βακτήρια που αναγράφονται στην ετικέτα.
2. Σκόνες λαχανικών
Πολλές σκόνες λαχανικών ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν το έντερο και τη γενική υγεία. Ωστόσο, δεν υπάρχει πολλή έρευνα που να υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ένα πράγμα που οι περισσότερες σκόνες λαχανικών δεν παρέχουν είναι οι διαιτητικές ίνες.
«Το να βασίζεσαι σε σκόνες για θρεπτικά συστατικά αντί για ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, στερεί από το σώμα σου φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του εντέρου», λέει ο Conlon. Οι φυτικές ίνες χρησιμεύουν ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και υποστηρίζουν την υγιή πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
3. Συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων
Τα μη συνταγογραφούμενα πεπτικά ένζυμα συχνά πιστεύεται ότι ανακουφίζουν από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα αέρια και το φούσκωμα. Η αγορά για αυτά τα προϊόντα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και είναι άγνωστο εάν είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά, καθώς δεν υπόκεινται σε ρύθμιση από τον FDA, ενώ η διαθέσιμη έρευνα είναι περιορισμένη.
Το σώμα παράγει φυσικά πεπτικά ένζυμα για να βοηθήσει στη διάσπαση της τροφής. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται συμπληρώματα με πεπτικά ένζυμα εκτός εάν έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως κυστική ίνωση ή ηπατικά προβλήματα», λέει η διαιτολόγος Amanda Sauceda, στο EatingWell.
Σύμφωνα με τον Costa, «τα ακριβή συστατικά, η δοσολογία και η ισχύς των προϊόντων πεπτικών ενζύμων θα μπορούσαν να διαφέρουν σημαντικά χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα ή σταθερή κατανόηση των πιθανών παρενεργειών». Ο Costa συνιστά να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε πεπτικά ένζυμα. Ακόμη και τότε, πάρτε μόνο τα συγκεκριμένα συμπληρώματα ενζύμων που σάς συμβουλεύει ο γιατρός σας και παρακολουθήστε για πιθανές παρενέργειες.
4. Αντιόξινα χωρίς συνταγή
Τα αντιόξινα -ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της καούρας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της δυσπεψίας– δρουν εξουδετερώνοντας το οξύ του στομάχου, παρέχοντας γρήγορη ανακούφιση από τη δυσφορία. «Ενώ τα αντιόξινα είναι τεχνικά φάρμακα και όχι συμπληρώματα, είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς συνταγή και χρησιμοποιούνται υπερβολικά από πολλούς», λέει ο Costa.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) -ένας συνήθως χρησιμοποιούμενος τύπος αντιόξινου – μπορεί να αλλάξουν σημαντικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου, αλλαγές στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και ακατάλληλες ανοσολογικές αποκρίσεις. Οι PPI θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όπως απαιτείται, σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού.