Τα 4+1 βέβαια σημάδια ότι έχεις αδύναμα κόκκαλα

Αυτά τα σημάδια πρέπει να σε υποψιάσουν ότι έχεις αδύναμα κόκκαλα. 

Ανησυχείς για την υγεία των οστών σου καθώς μεγαλώνεις; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Οι ενήλικες δεν πρέπει να σπάνε οστά όταν πέφτουν από όρθια στάση. Αυτό δεν αποτελεί τυπικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης.

Σας παραθέτουμε πέντε σίγουρα σημάδια ότι τα οστά σας είναι πολύ αδύναμα, σύμφωνα με ειδικούς.

1. Πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια της οστεοπόρωσης, αναφέρουν οι ειδικοί. «Έχω δει άτομα να σπάνε τη σπονδυλική τους στήλη ενώ σκύβουν για να σηκώσουν κάτι, όπως μια εφημερίδα, ή σκύβουν για να βουρτσίσουν τα δόντια τους», λέει ο Daniel G. Arkfeld, MD, ρευματολόγος στο Keck Medicine του USC στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

2. Απώλεια ύψους

Ενώ κάποια απώλεια ύψους είναι φυσιολογική με την ηλικία, η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ιντσών. «Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι η απώλεια ύψους είναι φυσιολογική», λέει η ρευματολόγος Abby G. Abelson, MD, FACR . «Σίγουρα το να χάσεις μισό πόντο μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά έχω δει ασθενείς που λένε ότι έχουν χάσει δύο, τρεις ή τέσσερις πόντους σε ύψος και νόμιζαν ότι αυτό ήταν μια φυσική συνέπεια της γήρανσης. Αλλά δεν είναι».

3. Κάταγμα οστού

Τα κατάγματα συνδέονται στενά με τα αδύναμα οστά. «Πιθανώς το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών αναμένεται να έχουν ένα κάταγμα που σχετίζεται με την οστεοπόρωση στη διάρκεια της ζωής τους», λέει η Joy Wu, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και ενδοκρινολογίας στο Stanford Health Care . Αλλά υπάρχουν τρόποι να γνωρίζετε, πολύ πριν σπάσετε ένα κόκκαλο, εάν χάνετε σκελετική μάζα — και να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. «Ανησυχούμε περισσότερο για τα κατάγματα του ισχίου».

4. Πρώιμη εμμηνόπαυση

Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή οστική πυκνότητα. «Όταν δεν έχετε αρκετά οιστρογόνα, τα οστά διασπώνται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συσσωρεύονται, και κατά συνέπεια, υπάρχει καθαρή απώλεια», λέει ο Δρ. Thacker . «Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσετε και να θεσπίσετε ένα σχέδιο πρόληψης της οστικής απώλειας με το γιατρό σας όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης», λέει ο Δρ Thacker. «Είναι μια πολύ καλή στιγμή για να κάνετε μια αρχική εξέταση οστικής πυκνότητας και να εξετάσετε το οικογενειακό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και τα φάρμακα σας και τι μπορείτε να κάνετε για να είστε δυνατοί και υγιείς».

5. Δυσκολεύεσαι να σταθείς όρθιος

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να σηκωθείτε (για παράδειγμα από μια καρέκλα), τα οστά σας μάλλον εξασθενούν. «Τα οστά μας και οι μύες μας λειτουργούν ως μονάδα. Δυναμώνουν ως μονάδα και τείνουν να αδυνατίζουν ως μονάδα», λέει η Bess Dawson-Hughes, MD . «Είναι επίσης ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της πτώσης. Όταν έχετε αδύναμους μύες των ποδιών, είναι πιο πιθανό να πέσετε και επομένως να υποστείτε κάταγμα».