Τενοντίτιδα: Ποια επαγγέλματα σε καθιστούν πιο ευάλωτο

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τενοντίτιδα σε όσους τα ασκούν.

H τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός ή περισσότερων τενόντων. Τένοντας είναι η ισχυρή ζώνη ιστού που συνδέει ένα μυ με ένα κόκκαλο. Όταν χρησιμοποιείς παρά πολλή δύναμη σε ένα τένοντα, μπορεί να είναι πιο ευάλωτος σε τραυματισμούς.

Επειδή πρόκειται για φλεγμονή, η τενοντίτιδα συνήθως αναπτύσσεται με το χρόνο ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης κίνησης ή υπερβολικής χρήσης. Η πάθηση συνήθως μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, ειδικά τους καρπούς, τα ώμους, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πόδια.

Ποια επαγγέλματα όμως, τείνουν να προκαλούν φλεγμονή των τενόντων;

Πώς μπορεί η δουλειά μου να προκαλέσει τενοντίτιδα;

Από τη στιγμή που η τενοντίτιδα προκαλείται από υπερβολική χρήση, συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της πάθησης. Παρακάτω σας παραθέτουμε κατηγορίες επαγγελμάτων που μπορούν να προκαλέσουν τενοντίτιδα:

Χειρωνακτική εργασία

Επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών ή/και των ποδιών τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τενοντίτιδας. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές πρέπει συχνά να απλώνουν τα χέρια τους μακριά από το σώμα τους.
  • Οι ξυλουργοί εκτελούν επίσης επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, όπως κουνώντας τα σφυριά τους.
  • Οι εργάτες μηχανικής επισκευής και οι εργάτες συναρμολόγησης απαιτούν τη χρήση ορισμένων μυών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα.
  • Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν επίσης καλλιτέχνες, ζωγράφοι και κομμωτές .
  • Οι εργαζόμενοι στη συντήρηση πρέπει συχνά να χρησιμοποιούν τους μυς των χεριών τους για να κάνουν επισκευές, και αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό από υπερβολική χρήση.
  • Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να σηκώσετε βαριά, η επαναλαμβανόμενη κίνηση των ώμων, των αγκώνων και των καρπών μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο του τένοντα.

Εργασίες γραφείου και εργασίες που σχετίζονται με υπολογιστές

Οι εργασίες γραφείου και τα επαγγέλματα που απαιτούν συχνή ή συνεχή χρήση υπολογιστή μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο τενοντίτιδας. Αυτές οι εργασίες απαιτούν από εσάς να χρησιμοποιείτε τα χέρια και τα χέρια σας όταν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, γεγονός που προκαλεί ένταση και καταπόνηση στον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό.

Η συχνή χρήση υπολογιστή απαιτεί επίσης συνεχή προσέγγιση προς τα εμπρός. Εάν συνδυάσετε μια κακή στάση καθίσματος με αυτό, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω καταπόνηση και φλεγμονή των τενόντων στον ώμο και τον καρπό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει την καλύτερη μέθοδο για να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις σας.

Εργασίες που απαιτούν συχνή πρόσβαση

Επαγγέλματα που απαιτούν από εσάς να φτάσετε πάνω από τα ράφια και κάτω στα συρτάρια μπορεί να προκαλέσουν καταπόνηση στις αρθρώσεις και τους τένοντες. Μερικά παραδείγματα αυτών των επαγγελμάτων είναι υπάλληλοι καταστημάτων, βιβλιοθηκονόμοι και προσωπικό αποθήκης.

Αθλητικά Επαγγέλματα

Οι αθλητές είναι επίσης ευαίσθητοι στην τενοντίτιδα, ειδικά στο μέρος του σώματος που υπομένει υπερβολική χρήση. Ο αγκώνας του τένις και ο αγκώνας του γκολφ συμβαίνουν όταν οι τένοντες που επηρεάζονται περισσότερο στον αγκώνα διογκώνονται λόγω της αιώρησης της ρακέτας του τένις ή του μπαστουνιού του γκολφ.