Τεράστιο πρόβλημα για το σύστημα υγείας η δαπάνη για αντιμικροβιακά φάρμακα
Περισσότερο από το 32% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του νοσοκομείου «Λαϊκό» αντιστοιχεί σε αντιμικροβιακά φάρμακα.
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποδεικνύεται και για τη χώρα μας η μικροβιακή αντοχή, προκαλώντας επιπλοκές σε νοσηλευόμενους και επιβαρύνοντας σημαντικά τα νοσοκομεία, που δαπανούν μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών τους για την αγορά φαρμάκων κατά των λοιμώξεων, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν δεδομένα από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», προκειμένου να αξιολογήσει τη δαπάνη για τα αντιμικροβιακά φάρμακα σε επίπεδο νοσοκομείου για το 2021.
Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως η κατηγορία φαρμάκων για την οποία δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα το περασμένο έτος το ΓΝΑ «Λαϊκό» ήταν τα αντιμικροβιακά, σε ποσοστό άνω του 32%.
«Η υπερβολική κατανάλωση αντιμικροβιακών φαρμάκων, εκτός από την προαγωγή της αντιμικροβιακής αντοχής, την εμφάνιση λοίμωξης από C. difficile και την εμφάνιση παρενεργειών όπως αλλεργίες, έχει και άμεσο οικονομικό κόστος», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη για τους εσωτερικούς ασθενείς στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» για το 2021 ήταν 15.296.235 ευρώ. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, μεταξύ των κυρίων κατηγοριών ATC (πρόκειται για το σύστημα ταξινόμησης φαρμάκων του ΠΟΥ και προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων ανατομικό, θεραπευτικό και χημικό, στα αγγλικά), η δαπάνη για φάρμακα κατά των λοιμώξεων (Κατηγορία J – Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση, εξαιρώντας τη δαπάνη για ανοσοσφαιρίνες και εμβόλια) ήταν η υψηλότερη.
Ειδικότερα, δαπανήθηκαν 4.941.715 ευρώ, δηλαδή 32,35% της συνολικής δαπάνης.
Στις επιμέρους κατηγορίες των αντιμικροβιακών φαρμάκων, το 56.4% αντιστοιχούσε στα αντιβακτηριακά φάρμακα, το 41.4% στα αντιμυκητιακά , το 0,1% στα αντιμυκοβακτηριδιακά και το 2.1% στα αντιικά. Από το σύνολο της δαπάνης για αντιμικροβιακά το 44 % αντιστοιχούσε σε φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως «Φάρμακα Υψηλού Κόστους» από τον ΕΟΠΥΥ.
Η μέση δαπάνη ανά ασθενή για τα αντιβακτηριακά ήταν 317,6 ευρώ ενώ για τα αντιμυκητιακά ήταν 2576,4 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα αντιμικροβιακά φάρμακα απείχαν σημαντικά και από τη δεύτερη κατηγορία, τα αντινεοπλασματικά φάρμακα (Κατηγορία L κατά ATC) για τα οποία χρειάστηκαν 4.149.082 ευρώ (27,1%).
Από την επεξεργασία των δεδομένων, οι συντάκτες της μελέτης συμπεραίνουν πως τα αντιμυκητιακά φάρμακα ευθύνονται για δυσανάλογα μεγάλο μέρος της δαπάνης για αντιμικροβιακά συνολικά και ανά ασθενή στο ΓΝΑ «Λαϊκό».
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μεγάλο αριθμό ογκολογικών, αιματολογικών, ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και μεταμοσχευμένων ασθενών, δηλαδή σοβαρά ανοσοκατασταλμένων ασθενών που παρακολουθείται στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό». Σημειώνεται πως, λόγω του υψηλού κόστους των αντιμυκητιακών, επιβάλλεται να υπάρχει πρόγραμμα επιμελητείας αντιμυκητιακών.
Τη μελέτη, η οποία εκπόνησαν οι: Σαμάρκος Μ., Μαστρογιάννη Ε., Μουγάκου Ε., Κακασής Α. από την Α’ Παθολογική Κλινική, Μονάδα Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», Τσιφή Α. και Σύψας Ν.Β. από την Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Μονάδα Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», Εγγλεζοπούλου Α. μέλος της Διοίκηση, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» και Μαρκογιαννάκης Α. από το Φαρμακείο, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό».
Χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα για τις παραγγελίες φαρμάκων από το Πληροφοριακό Σύστημα του νοσοκομείου για το ημερολογιακό έτος 2021 και δεν συμπεριλήφθηκαν οι παραγγελίες των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (Ογκολογικό, Αιματολογικό κ.λπ.).