Τεστ Άνοιας Florey: Νέο εργαλείο προβλέπει πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα
Ένα νέο εργαλείο με βάση συνεντεύξεις και δεδομένα που αναπτύχθηκε από Αυστραλούς ερευνητές μπορεί να προβλέψει πότε θα ξεκινήσουν τα συμπτώματα άνοιας. Μπορεί να αλλάξει το πώς αντιμετωπίζουμε την άνοια και την εξέλιξή της;
Ερευνητές από την Αυστραλία ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο που μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει πότε ένα άτομο θα εμφανίσει για πρώτη φορά συμπτώματα άνοιας, βασιζόμενο στην τρέχουσα ηλικία του και στις απαντήσεις του σε μια συνέντευξη.
Ο Δείκτης Άνοιας Florey (Florey Dementia Index) σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας νευροψυχολογικά δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες μελέτες που παρακολούθησαν σχεδόν 3.800 συμμετέχοντες, οι οποίοι από υγιείς κατέληξαν να διαγνωστούν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πώς λειτουργεί ο Δείκτης Άνοιας Florey
Οι ερευνητές που σχεδίασαν τον δείκτη προέβλεψαν πότε αυτοί οι ενήλικες θα ανέπτυσσαν συμπτώματα άνοιας, βασιζόμενοι στα δεδομένα της ασυμπτωματικής τους περιόδου, και στη συνέχεια συνέκριναν τις εκτιμήσεις τους με τις πραγματικές ηλικίες διάγνωσης.
«Το τεστ μας τώρα χρειάζεται να επικυρωθεί, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαλογής για άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν συμπτώματα ήπιας γνωστικής έκπτωσης ή Αλτσχάιμερ, ειδικά για εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε ο Ιάπωνας Yijun Pan, ερευνητής στο Florey Institute of Neuroscience and Mental Health στην Αυστραλία.
Ο Pan ήταν συν-συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα του μοντέλου, το οποίο είχε περιθώριο σφάλματος περίπου 18 μηνών για την ήπια γνωστική έκπτωση και οκτώ μήνες για την άνοια.
Ο Ρόλος του Clinical Dementia Rating (CDR) για την άνοια
Το εργαλείο βασίζεται στις βαθμολογίες των ασθενών στην κλίμακα Clinical Dementia Rating (CDR), το οποίο αξιολογεί τη μνήμη, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, τη συμμετοχή σε χόμπι και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, βασισμένο σε συνέντευξη με τον ασθενή και τον φροντιστή του.
Η Αμερικανή Dr. Liron Sinvani, διευθύντρια των γηριατρικών υπηρεσιών νοσοκομείου του Northwell, δήλωσε σύμφωνα με το The New York Post ότι το CDR είναι «αρκετά εκτεταμένο και πλήρες» αλλά «πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στην καθημερινή κλινική πρακτική, όπου οι πάροχοι επιλέγουν μια πιο σύντομη αξιολόγηση».
«Αυτό θέτει ερωτήματα για την πρακτικότητα αυτού του εργαλείου», δήλωσε η Sinvani. «Αν και υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικές εκδοχές αυτής της αξιολόγησης, το άτομο που πραγματοποιεί την αξιολόγηση χρειάζεται εκπαίδευση και μπορεί να διαρκέσει 20 λεπτά ή και περισσότερο».
Ο Δείκτης Άνοιας Florey δεν είναι διαθέσιμος στους επαγγελματίες υγείας ούτε έχει δοκιμαστεί σε κλινικά περιβάλλοντα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα δώσει στους ασθενείς περισσότερο χρόνο για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, περίπου 206.000 Έλληνες ζούσαν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά 45% έως το 2050, φτάνοντας περίπου τους 299.000 ασθενείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 75% των περιστατικών άνοιας παραμένουν αδιάγνωστα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια ή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά ορισμένα φάρμακα μπορούν προσωρινά να ανακουφίσουν ή να επιβραδύνουν ορισμένα συμπτώματα. «Η άνοια είναι μια χρόνια προοδευτική νόσος που είναι μη αναστρέψιμη αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία που να μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της νόσου», δήλωσε η Sinvani.
«Οπότε το ερώτημα είναι», συνέχισε η Sinvani, «αν θα ήθελε κάποιος να γνωρίζει για το αν ή το πότε θα εμφανίσει άνοια. Και αν αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν κάποιον, ή να τον κάνουν πιο αγχωμένο».
Πηγές: New York Post, ResearchGate