Με το βλέμμα στραμμένο στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, στις οποίες έχει ξεκινήσει ήδη νέο κύμα κορονοϊός, βρίσκονται οι επιστήμονες στην Ελλάδα. Οι αριθμοί έχουν πάρει την ανιούσα και στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, δηλώνεται μόλις το 1/4 των κρουσμάτων.
Αρχή νέου κύματος κορονοϊού διαπιστώνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση στην Ελλάδα από τα τέλη του μήνα Οκτωβρίου και μετά. «Υπάρχει μια αργή κλιμάκωση, η οποία προβληματίζει γιατί είναι προάγγελος του κύματος που αναμένεται τέλος του μηνός Οκτωβρίου και αρχές Νοέμβρη, κάτι που ισχύει ήδη για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, του βορρά κυρίως», αναφέρει στο iatropedia.gr o Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα μάλιστα με το μοτίβο που επικρατεί τα τελευταία τρία χρόνια της πανδημίας, η αύξηση ξεκινά πάντα στο εξωτερικό και έρχεται και στη χώρα μας μέσα σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων.
«Προβληματίζει η αύξηση και όσο ο καιρός ψυχραίνει και συνωστιζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, θα δούμε αυτή την αύξηση. Θα δούμε και στην Ελλάδα το μοτίβο το Ευρωπαϊκό. Κατά πάσα πιθανότητα», προσθέτει ο ειδικός.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ΕCDC), τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών σε πολλές χώρες της ΕΕ σημειώνουν αύξηση που φτάνει το 33%, ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι ηλικιωμένων που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.
Οι προβλέψεις του ECDC, μιλούν για αυξητικές τάσεις στα κρούσματα σε 17 από 30 χώρες τις επόμενες δύο εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας. Επίσης, μιλούν και για αύξηση στους θανάτους σε 9 από 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
«Δεν το αποκλείω, αυτό μπορεί να συμβεί», λέει ο Καθηγητής και προσθέτει: “Αυτή τη στιγμή, όμως, το σημαντικότερο θέμα είναι, αν θα αρχίσει πιο νωρίς το κύμα. Συνήθως στην Ελλάδα έρχεται δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, πάντως, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν τα μέτρα, ενώ οι αρχές ζητούν να χρησιμοποιείται ξανά η μάσκα από τους πολίτες στους κλειστούς χώρους.
Δηλώνεται μόλις το 1/4 των πραγματικών κρουσμάτων
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19 του Πανεπιστημίου Κρήτης, η επιδημική καμπύλη στην Ελλάδα έχει πάρει την ανηφόρα κι αυτό αποτυπώνεται στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο οποίος είναι άνω της μονάδας, αλλά και στις μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ανά 14 ημέρες.
Δείτε τα διαγράμματα της επιδημιολογικής επιτήρησης του ιστότοπου cello.org.gr.
Ωστόσο, η εικόνα με τα κρούσματα είναι χειρότερη από αυτή που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές, καθώς οι πολίτες κάνουν self test στο σπίτι τους, κι όταν θετικοποιηθούν δεν μεταβαίνουν σε φαρμακεία, δημόσιες δομές, ή σε επαγγελματίες υγείας για να επαναλάβουν το τεστ και να καταγραφούν στα μητρώα του ΕΟΔΥ.
Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία σε επίπεδο χώρας παρατηρείται αργή αλλά σταθερή αύξηση κρουσμάτων με τον δείκτη μεταδοτικότητας να κινείται οριακά πάνω από την μονάδα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ μόνο 1 στα 4 κρούσματα δηλώνεται. «Επομένως οι μολύνσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες από αυτές που καταγράφονται», εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης.
Rt άνω της μονάδας σε 30 από 75 περιοχές της χώρας
Η ανάλυση του επιδημιολογικού φορτίου (IR) και δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) ανά περιφερειακή ενότητα, δείχνει πως μεγάλες πληθυσμιακές περιφέρειες όπως Κεντρικός Τομέας Αθήνας, πολλές ΠΕ της Αττικής, Ηράκλειο, Θεσσαλο
Συγκεκριμένα δείκτη Rt στο 1, ή άνω της μονάδας παρουσιάζουν 30 από τις 75 περιοχές της χώρας.
Σε 5 περιοχές, μάλιστα, το Rt καταγράφεται άνω του 1,10. Αυτές είναι: Άγιο Όρος (1,32), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (1,10), Κέα – Κύθνος (1.21) Μύκονος (1,12),
Δείτε στο διάγραμμα, σε ποιες Π.Ε. εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα:
Αυξάνονται και οι νοσηλείες
Μεγάλη αύξηση εμφανίζουν και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid-19. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, από 100 που ήταν γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν πάει στις 200, λέει ο επιστήμονας:
«Χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 20 ημέρες υπάρχει διπλασιασμός εισαγωγών ανά ημέρα. Κι αυτό το στοιχείο αποδεικνύει, επίσης, ότι δηλώνεται μόνο το 1/4 των κρουσμάτων. Συμβαδίζει, δηλαδή, η παρατήρηση ότι είναι περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα με τον διπλασιασμό σχεδόν των νοσηλειών. Βέβαια είναι απλές κλίνες Covid και κυρίως γηριατρικά περιστατικά, αλλά δεν παύουν να είναι νοσηλείες», λέει ο Καθηγητής.
Στο παρακάτω γράφημα του cello.org.gr ,αναλύεται η εξέλιξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Παρά το γεγονός, πάντως, πως στην Ελλάδα δεν παρατηρείται και αύξηση στις ΜΕΘ, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Ιταλία κ.α.), η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών έχει τις τελευταίες ημέρες, σταματήσει.
«Στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες και στις ΜΕΘ βλέπουμε σταθεροποίηση. Σταμάτησε η αποκλιμάκωση πλέον, που κι αυτό συμβαδίζει με την γενικότερη αύξηση των εισαγωγών. Κάποια κρούσματα δηλαδή, μοιραία θα “γλιστρήσουν” και προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.