Την φοράτε που την φοράτε, τουλάχιστον κάντε το σωστά! Οδηγίες σωστής χρήσης της μάσκας…

Καλώς ή κακώς, την έχουν καταστήσει απαραίτητη στην καθημερινότητά μας είτε με το στανιό (μέσω των απειλών και των αυστηρών και άδικων ποινών), είτε με τον φόβο της μόλυνσης από τον covid-19. Πουθενά δεν έγινε διέγερση του περίφημου ελληνικού φιλότιμου, εκτός, ίσως, από την πρώτη περίοδο της αυστηρής καραντίνας και χάρις στον καθηγητή Τσιόδρα!

Παρόλα αυτά, οφείλουμε να επαναλάβουμε τους βασικούς κανόνες σωστής χρήσης της μάσκας, αν και οι περισσότεροι (κυρίως οι επαγγελματίες της εστίασης και οι υπάλληλοι καταστημάτων τροφίμων την φορούν μόνο για να αποφύγουν το πρόστιμο!) φαίνεται να αδιαφορούν.

Δες, λοιπόν, τί πρέπει να κάνεις συστηματικά και σχολαστικά ΠΡΙΝ φορέσεις την μάσκα σου

  1. Αρχικά πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου καλά και σχολαστικά προτού τη χρησιμοποιήσεις.
  2. Στη συνέχεια τσέκαρε τη μάσκα σου να δεις αν είναι πουθενά σκισμένη ή έχει κάποιον λεκέ.
  3. Το επόμενο βήμα είναι να βρεις ποιά είναι η μέσα και ποιά η έξω πλευρά της, καθώς επίσης να ξεχωρίσεις την πάνω με την κάτω πλευρά.
  4. Βήμα τέταρτο και σημαντικό. Εφάρμοσε τη μάσκα στο πρόσωπό σου χωρίς να αφήσεις κενά και κάλυψε τόσο τη μύτη, όσο και το πηγούνι σου.
  5. Πλύνε ξανά τα χέρια σου μόλις την έχεις τοποθετήσει (ή την έχεις αφαιρέσει) ή καθάρισε τα με αντισηπτικό υγρό και μαντιλάκια εάν είσαι εκτός σπιτιού.
  6. Αφαίρεσε τη κρατώντας πάντα τα σχοινάκια (ή λαστιχάκια) πίσω από τα αυτιά σου και τοποθέτησε τη σε μία πλαστική σακουλίτσα που θα έχεις πάντα μαζί σου.
  7. Πλύνε τη μάσκα σου τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με απορρυπαντικό και κατά προτίμηση με ζεστό νερό.