Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο MISC – Ποια είναι τα συμπτώματα – Αυτές τις ηλικίες χτυπάει

Ποιους αφορά το σύνδρομο MISC, ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία. Ποιες ηλικίες «χτυπάει» περισσότερο και ποια η σύνδεση του με το κορονοϊό. Αναλυτικές πληροφορίες από τον καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Ροηλίδης είπε πώς δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο το συγκεκριμένο σύνδρομο MISC.

Πότε μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο MISC – Ποια τα συμπτώματα

«Συναντάται εδώ και ένα χρόνο περίπου. Είναι κάτι που συμβαίνει στα παιδιά μετά από νόσηση covid σε παιδιά, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και λανθάνουσα, δηλαδή να μην έχει δώσει πολλά συμπτώματα. Σε δύο με έξι εβδομάδες μπορεί να συμβεί.

Εκδηλώνεται συνήθως με υψηλό (συνήθως) πυρετό και με συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού του παιδιού, όπως την καρδιά, το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, τους βλεννογόνους και το δέρμα. Στο Ιπποκράτειο έχουμε δει κάπου 35-36 περιστατικά μέσα σε όλη την περίοδο της covid.

Πανελλήνια είναι κάπως παραπάνω από 100 που έχουν καταγραφεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ποιες ηλικίες «χτυπάει»

Ο κ. Ροηλίδης συνέχισε λέγοντας:

«Συμβαίνει σε μεγάλα παιδιά κυρίως και σε νεαρούς ενήλικες της κατηγορίας 20 – 30 ετών. Τα περισσότερα περιστατικά δεν είναι ιδιαίτερα βαριά και γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβίζουμε τον κόσμο. Λίγα μπορεί να χρειαστούν και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Εμείς είχαμε 3 από τα 35 περιστατικά που χρειάστηκαν ΜΕΘ. Όταν έχει προηγηθεί νόσος covid, σαφώς πρέπει κανείς να έχει το νου του. Φυσικά οι γονείς πρέπει να σπεύσουν στο γιατρό και το νοσοκομείο που εφημερεύει για να εξεταστεί το παιδί και να δοθεί, αν χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα, είτε εισαγωγή».

Υπάρχει θεραπεία

«Υπάρχει θεραπεία η οποία χορηγείται. Δεν είχαμε καμία κακή κατάληξη σε τέτοια παιδιά έως τώρα. Υπάρχουν παιδιά στα οποία δεν υπήρχε ιστορικό βαριάς συμπτωματικής νόσησης αλλά υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια, και είχαν αντισώματα. Κάποια άλλα έχουν ιστορικό νόσησης και παρουσιάζουν μετά από μερικές εβδομάδες το σύνδρομο», είπε ακόμα.

Εμβολιασμός και σύνδρομο MISC

«Ό,τι αφορά στην πανδημία είναι νέο και σε ό,τι αφορά στα παιδιά. Το σύνδρομο αυτό παρατηρήθηκε τότε, φαίνεται να έχει μια ποικιλότητα στη βαρύτητά του. Αυτό που χρειάζεται πάντα από τον γονιό είναι η συμβουλευτική από τον παιδίατρο.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε περισσότερο από ότι για άλλα πράγματα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει και από αυτό το σύνδρομο», τόνισε στο τέλος.