Τι αλλάζει στη διαδικασία των self test από Δευτέρα 7 Ιουνίου – Τρία test για κάθε εργαζόμενο

Τρία self test για τον κορωνοϊό θα μπορεί να προμηθευτεί ο κάθε εργαζόμενος, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου και καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από 7/6 έως και 13/6, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα θα μπορούν να προμηθευτούν τρία self test που θα αφορούν τις εβδομάδες έως και τις 27 Ιουνίου.

Το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζομένου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Για την εβδομάδα όμως από 7 έως 13 Ιουνίου, κατ’ εξαίρεση, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Σχετικά με την απαλλαγή των πλήρως εμβολιασθέντων από τη διενέργεια self test, η κ. Ράπτη ανέφερε πως ενδεχομένως από τις 15 Ιουνίου θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η απόφαση απαλλαγής θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας, καθώς και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.