Τι ισχύει αν ο μαθητής έχει θετικό τεστ μετά την καραντίνα

Για την επιστροφή στο σχολείο ενός μαθητή ή και καθηγητή που αρρώστησε από τη νόσο Covid -19 δεν χρειάζεται να γίνει νέο τεστ μετά τις πέντε μέρες καραντίνας σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι νέες οδηγίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή  μάσκα (υφασμάτινη και χειρουργική) για άλλες 5 μέρες κατά την επιστροφή στις αίθουσες.

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και ο πυρετός παραμένει τότε πρέπει σε συννενόηση με τον γιατρό τους να παραμείνουν λίγες μέρες ακόμα στο σπίτι. Ειδικά τα άτομα που είναι σε ανοσοκαστολή καλό είναι να συννενοηθούν με τον γιατρό τους.

Αν παρά τις συστάσεις διενεργηθεί τεστ κορονοϊού και αυτό είναι θετικό σύμφωνα με όσα διευκρινίζεται στην απόφαση αυτός δεν είναι λόγος μη επανόδου, αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όπως αναφέρει η απόφαση: «Σε περίπτωση, όμως, που, παρά τις συστάσεις, πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο μη επανόδου στο σχολείο. Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το παραπάνω απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να παραταθεί, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού».

Έτσι, οι μαθητές/τριες καθώς και τα μέλη του προσωπικού όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή στην υπηρεσία τους υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα λήξης της απομόνωσης.

Τι ισχύει για το ύποπτο κρούσμα

Όσον αφορά τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα μπορούν να επιστρέφουν στο σχολείο αφού δεν έχουν συμπτώματα με αρνητικό τεστ μετά από 24 ώρες. Όπως αναφέρεται: «Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος που χαρακτηρίσθηκε ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 και υποβλήθηκε σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και την υποχώρηση/βελτίωση των συμπτωμάτων».