Τι λένε Γιαμαρέλλου και Σαρηγιάννης για το Πάσχα – Τι αναφέρουν για τα λύματα

Σε πολύ δύσκολη εξίσωση για κυβέρνηση και επιστήμονες εξελίσσεται η υπόθεση «Πάσχα στο χωριό» και η απελευθέρωση των μετακινήσεων, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να καλούνται να πάρουν αποφάσεις αυτή την εβδομάδα. Για τα παραπάνω μίλησαν το πρωί της Δευτέρας (19/4) στον ΣΚΑΪ η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Η κ. Γιαμαρέλλου τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των μετακινήσεων εν όψει Πάσχα, τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Τόνισε δε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. 

Όσον αφορά τις Εκκλησίες σημείωσε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.

Τέλος, για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Γιαμαρέλλου εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα. 

Τι «δείχνουν» τα λύματα – Το «καλό σενάριο»

Τα κρούσματα στο «καλό σενάριο», όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε δε ότι δεν συμφωνεί με την μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Επίσης, σημείωσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους που εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.