Τι λένε οι ειδικοί: Γιατί άνοιξε η 4η δόση ενώ δε συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή

Οι ειδικοί δίνουν εξηγήσεις για την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να δώσει τη δυνατότητα  στους 30-59 ετών να εμβολιαστούν με 4η δόση εμβολίου COVID.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η χθεσινή (23/6), απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να δώσει τη δυνατότητα στους άνω των 30 ετών να εμβολιαστούν με 2η ενισχυτική δόση (4η δόση) κατά του κορονοϊού.

Αυτό το άνοιγμα έρχεται παρόλο που στην ανακοίνωσή της αναφέρει το εξής: «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες έχει εγκριθεί η χορήγηση 4ης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και ανοσοκατασταλμένους.

Γκάγκα: «Σύσταση μόνο για τους άνω των 60»

Μιλώντας χθες (23/6) σε εκπομπή του MEGA, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ότι προς το παρόν υπάρχει σύσταση εμβολιασμού με την 4η δόση μόνο για τους άνω των 60 ετών. Επομένως, γιατί από Δευτέρα (27/6) θα μπορούν να εμβολιαστούν με 4η δόση και οι άνω των 30 ετών;

Η κ. Γκάγκα εξηγεί ότι αυτό συνέβη για τα λίγα άτομα που αισθάνονται πιο ασφαλή, να κάνουν μια τέταρτη δόση εμβολίου.

«Η επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Υπάρχει, όμως, και ένας αρκετός αριθμός ανθρώπων που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο γιατί αισθάνονται πιο προστατευμένοι. Γι’ αυτούς, νομίζω, η Επιτροπή λέει αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε. Δεν έχει σύσταση και δεν υπάρχουν δεδομένα», τόνισε αρχικά η Μίνα Γκάγκα.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δε συστήνει τον εμβολιασμό με 4η δόση στους κάτω των 60 που δεν έχουν προβλήματα υγείας.

«Η Επιτροπή είναι σαφής δεν σου λέει πήγαινε κάνε το. Σου λέει δεν έχω τα δεδομένα, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που προτιμά, που αισθάνεται πιο ασφαλείς, να κάνουν μια τέταρτη δόση εμβολίου. Δίνει το δικαίωμα σε αυτούς να το κάνουν, αλλά δεν συστήνει τον εμβολιασμό στους κάτω των 60 που δεν έχουν προβλήματα υγείας» είπε.

Θεοδωρίδου: Γι΄αυτά τα άτομα ανοίξαμε τους εμβολιασμούς

«Η χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής δεν αφορά εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, είναι για συγκεκριμένα άτομα στα οποία δίνεται η δυνατότητα. Η σύσταση παραμένει εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 60 ετών» επισήμανε η πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η σύσταση της επιτροπής για τον εμβολιασμό με την 4η δόση είναι η ίδια και παραμένει με αυτή που έχει διατυπωθεί στις αρχές Μαΐου, επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου εξηγώντας ότι η 4η δόση έχει όφελος για τα ηλικίας άνω των 60 ετών ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποκείμενο πρόβλημα.

Διευκρίνισε ότι η χθεσινή ανακοίνωση δίνει την δυνατότητα σε άτομα που για διαφορετικούς λόγους, όχι μόνο για λόγους υγείας, επιθυμούν να κάνουν 4η δόση. «Τα έχουμε γνωρίσει με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει προς την επιτροπή. Γι’ αυτούς ανοίγει η πλατφόρμα. Για περιπτώσεις που το επάγγελμά τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό ή ακόμα για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και δεν θέλουν να τα χάσουν γιατί είναι σημαντικά για την ζωή τους ή για θέματα οικογενειακά.

Και βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτούς τους λίγους ανοίγει. Πιστεύω ότι δεν θα πάνε πολλοί να κάνουν την 4η δόση και όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση δεν θα ανοίγαμε στον γενικό πληθυσμό για έναν εμβολιασμό που ακόμη δεν ξέρουμε το πρόσθετο όφελος» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Αντίθετος ο Μόσιαλος με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής για 4η δόση εμβολίου

Ο κ. Μόσιαλος θεωρεί ότι η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής δε συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε τα εξής: «Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ‘ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια΄.Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων».

Παγώνη: Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα για άτομα κάτω των 60

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να σπεύσουν να λάβουν την 4η δόση, Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega. Συμπλήρωσε ότι θα βοηθήσει τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα κάτω των 60 ετών αν και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα.

«Οι άνω των 60 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την 4η δόση. Από τις ηλικίες 30 μέχρι 59 έγινε η σύγχυση. Τεκμηριωμένα πλήρως επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουμε. Επειδή στις ηλικίες αυτές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα τα δεδομένα, αυτοί που δεν έχουν υποκείμενο νόσημα δε νομίζω να πάνε να το κάνουν, αυτοί όμως που έχουν προβλήματα μπορούν να το κάνουν και θα τους βοηθήσει».

Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν. «Λέγεται ότι θα ωφελήσει επειδή έχουν τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά πλήρης τεκμηρίωση δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά