Τι λένε τα νύχια για την υγεία σας

Μπορούν να σας δώσουν ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας σας. Κανονικά, τα νύχια προορίζονται να είναι δυνατά, λεία και ακόμη και χρωματιστά, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Οποιεσδήποτε περίεργες αλλαγές στα νύχια μπορεί να οφείλονται σε κακή φροντίδα τους ή να αποτελούν ένδειξη κάποιας κατάστασης υγείας.

Αυτά μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή σημάδια, όπως όταν αλλάζει η δύναμη, η υφή ή το σχέδιο ανάπτυξης των νυχιών. Ή μπορεί να είναι κάτι πιο προφανές, όπως αποχρωματισμός, αιμορραγία, πόνος, πρήξιμο ή ρωγμές. Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε τυχόν μη φυσιολογικά σημάδια, και να τα αναφέρετε στον δερματολόγο σας.

Γιατί τα νύχια μπορεί να είναι μαλακά, εύθραυστα ή να ξεφλουδίζουν

Μπορεί να είναι απογοητευτικό να έχετε αδύναμα νύχια που σπάνε ή λυγίζουν, είναι μαλακά, ξηρά ή εύθραυστα. Είναι σύνηθες να τα αισθάνεστε λίγο πιο αδύναμα όταν αφαιρείτε τα ψεύτικα. Μπορεί να εξασθενήσουν εάν έχετε χρησιμοποιήσει μερικά βερνίκια νυχιών, καθαριστικά ή προϊόντα που περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες.

Ορισμένα καθημερινά προϊόντα περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να τα αποδυναμώσουν όταν είναι απροστάτευτα. Αυτά περιλαμβάνουν σαπούνια πιάτων, απορρυπαντικά και υγρά καθαρισμού. Μπορεί επίσης να γίνουν αδύναμα και μαλακά επειδή τα βρέχετε επανειλημμένα. Τα αδύναμα νύχια μπορεί να προκληθούν από το να μην τα ενυδατώνετε αφού τα βρέξετε, αλλά να τα αφήνετε να στεγνώσουν, ειδικά σε κρύο ή ξηρό καιρό.

Τα αδύναμα νύχια μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας κατάστασης υγείας, ειδικά αν παρατηρήσετε ότι τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια δεν είναι δυνατά. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν υποθυρεοειδισμό που συχνά συνοδεύεται από απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, κατάθλιψη και δυσκοιλιότητα ή το σύνδρομο Reynaud, το οποίο προκαλείται από προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τα νύχια σας. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες Β, ασβέστιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιοτίνη και σίδηρο.

Τι σημαίνουν τα ασυνήθιστα χρώματα των νυχιών

Τα νύχια κανονικά προορίζονται να είναι ροζ ή στο χρώμα το δέρματος. Υπάρχει πρόβλημα εάν τα νύχια σας γίνουν άσπρα, κίτρινα, γαλαζωπά, πρασινωπά, καφέ, μωβ, κόκκινα ή γκρι. Ένας μη φυσιολογικός αποχρωματισμός θα μπορούσε να εμφανιστεί ως σημάδι, κηλίδα, γραμμή ή εξαπλωμένος στο νύχι. Και είναι συνήθως ένα από τα συμπτώματα παθήσεων υγείας.

Μπορεί να οφείλεται σε κυκλοφορικά προβλήματα, καρκίνο, προβλήματα στους πνεύμονες, στα νεφρά, στην καρδιά ή στο συκώτι, βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις, αλλεργίες ή ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, ανάλογα με το χρώμα. Επομένως, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη πάθηση.

Δεν πρέπει να σας προκαλούν πανικό όλα τα ασυνήθιστα χρώματα που εμφανίζονται στα νύχια. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες για άτομα με σκούρο δέρμα να έχουν καφέ ραβδώσεις ή γραμμές. Αυτό είναι γνωστό ως μελανωνυχία. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι σημάδι μελανώματος, ειδικά αν οι γραμμές εκτείνονται μέχρι την πτυχή του δέρματος.

Οι λευκές κηλίδες στα νύχια μπορεί να προέρχονται από τραυματισμό των νυχιών. Και αν υπάρχει αιμορραγία, θα πρέπει να αναμένετε μοβ ή κόκκινες κηλίδες από θρόμβο αίματος. Αυτά συνήθως εξαφανίζονται αφού το νύχι επουλωθεί και μεγαλώσει.

Από τι προκαλείται το πρήξιμο στα νύχια

Η πτυχή του νυχιού διογκώνεται όταν φλεγμαίνει, και αυτό είναι γνωστό ως παρονυχία. Η φλεγμονή των νυχιών είναι συνήθως αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στα νύχια μέσω του τραυματισμένου ή ερεθισμένου δέρματος, των νυχιών που μεγαλώνουν προς τα μέσα ή του τραύματος των νυχιών από δάγκωμα, ατυχήματα ή πάρα πολλά μανικιούρ ή πεντικιούρ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η φλεγμονή των νυχιών θα μπορούσε επίσης να είναι παρενέργεια φαρμάκων όπως τα από του στόματος ρετινοειδή, τα αντιβιοτικά, φάρμακα για τον καρκίνο ή τα φάρμακα για τον HIV. Όποια και αν είναι η αιτία, μια φλεγμονώδης πτυχή των νυχιών όχι μόνο διογκώνεται, αλλά είναι και επώδυνη και μπορεί να περιέχει πύον που συσσωρεύεται και σχηματίζει απόστημα.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο νύχι -να το χωρίσει από τη βάση και να πέσει ή να κάνει τα νέα νύχια να αναπτυχθούν παραμορφωμένα, αποχρωματισμένα ή ξεφλουδισμένα. Και αυτή η βλάβη παραμένει ακόμη και μετά την επούλωση της φλεγμονής, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.