Επιστήμονες μπροστά στο φόβο των επικίνδυνων μεταλλάξεων που έχουν εμφανιστεί ξεπερνούν τους όποιους ενδοιασμούς και προτείνουν μέτρα που «απομονώνουν» τους μη εμβολιασμένους που είναι και τα πιο εύκολα -σχεδόν σίγουρα, λένε οι ειδικοί- θύματα των μεταλλάξεων.
Συρμούς και δρομολόγια μόνο για εμβολιασμένους
Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού και την αύξηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, πρότεινε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόνισε ότι «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».
Επιπλέον μέτρα στους χώρους εργασίας
Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας. Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό. Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».
Πρότεινε, επίσης, να γίνουν περισσότερες στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.
«Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που αντιστέκονται περισσότερο και εκεί να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.
Ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία
Αν και το πιο πειστικό επιχείρημα για να πει κανείς «ναι» στο σωτήριο «τσίμπημα», είναι ότι αυτή τη στιγμή όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται με κοροναϊό είναι ανεμβολίαστοι.
Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή τη στιγμή, ενδεικτικά στα νοσοκομεία, οι ασθενείς με κορονοιό χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.
Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν εμβολιάστηκαν και νεαρές ηλικίες οι οποίες επίσης δεν εμβολιάστηκαν.
«Δεν μπορεί όλοι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να έχουμε την ίδια παρατήρηση, δεν μπορεί να είμαστε όλοι μέρος μιας συνωμοσίας» τόνισε.
«Δεν θα ήθελα να ξαναζήσουμε τις ίδιες σκηνές» υπογράμμισε ερωτώμενος για το εάν βλέπει τέταρτο κύμα της πανδημίας προ των πυλών, αλλά παραδέχτηκε πως ενδεχομένως βιώσουμε την ίδια κατάσταση, αλλά σε μικρότερο μέγεθος και με άλλες ηλικίες.
«Στο χέρι μας να μην επαναληφθεί η τραγωδία»
Ανέφερε μάλιστα πως το να μην περάσουμε τα ίδια, είναι στο χέρι μας και περισσότερο, σε ένα τσίμπημα, απευθύνοντας με αυτό τον τρόπο έκκληση στους πολίτες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους.
Όσον αφορά το γεγονός πως τα μικρότερα παιδιά δεν εμβολιάζονται ακόμη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί πως η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται πιο εύκολα σε παιδιά, ο κος Λουκίδης, δήλωσε πως η ιατρική βιβλιογραφία όσον αφορά τον εμβολιασμό παιδιών είναι ακόμη ιδιαιτέρως περιορισμένη και για αυτό εξέφρασε την εκτίμηση πως πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα όλο το εκπαιδευτικό και παρεκπαιδευτικό σύστημα.