Το βιολογικό σου ρολόι ίσως είναι η απάντηση στην ιδανική ώρα γυμναστικής
Το σώμα σου διαθέτει ένα βιολογικό ρολόι που μεταξύ άλλων μπορεί να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για άσκηση.
Όλα τα έμβια όντα (άνθρωποι, ζώα, φυτά, μύκητες και μικροοργανισμοί) έχουν προσαρμόσει κάθε τους βιολογική διαδικασία με βάση τον 24ωρο κύκλο ημέρας-νύκτας. Ο κιρκαδιανός ή κιρκαδικός ρυθμός, γνωστός και ως «βιολογικό ρολόι» ρυθμίζει σε κάθε ζωντανό οργανισμό κάποιες πολύ απαραίτητες και σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι αυτή του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, της έκκρισης ορμονών, της αρτηριακής πίεσης του αίματος, ακόμη και τον μεταβολισμό.
Αυτό το ρολόι αποτελείται από 20.000 νευρώνες στον υποθάλαμο, την περιοχή κοντά στο κέντρο του εγκεφάλου που συντονίζει τις ασυνείδητες λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση. Το βιολογικό ρολόι είναι κρίσιμο για την υγεία σου και την ευημερία σου.
Πώς οι βιολογικοί ρυθμοί επηρεάζουν την υγεία σας
Το βιολογικό σας ρολόι επηρεάζει την υγεία σας ρυθμίζοντας τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό το κάνει κυρίως συγχρονίζοντας το ενδοκρινικό σας σύστημα με τους περιβαλλοντικούς κύκλους φωτός-σκότους, έτσι ώστε ορισμένες ορμόνες να απελευθερώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Η επίφυση στον εγκέφαλό σας, για παράδειγμα, παράγει μελατονίνη , μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου ως απάντηση στο σκοτάδι. Οι γιατροί συμβουλεύουν τη μείωση της έκθεσης στο τεχνητό μπλε φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο, επειδή μπορεί να διαταράξει την έκκριση μελατονίνης και την ποιότητα του ύπνου.
Ο κιρκάδιος ρυθμός σας επηρεάζει επίσης τον μεταβολισμό σας. Μεταξύ άλλων, ο ύπνος σας βοηθά να ρυθμίσετε τη λεπτίνη, μια ορμόνη που ελέγχει την όρεξη. Τα επίπεδα λεπτίνης σας κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με έναν ρυθμό που ορίζει το κιρκάδιο ρολόι σας. Ο ανεπαρκής ή ακανόνιστος ύπνος μπορεί να διαταράξει την παραγωγή λεπτίνης, η οποία μπορεί να μας κάνει πιο πεινασμένους και να μας οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ακόμη περισσότερους τρόπους με τους οποίους το κιρκάδιο ρολόι μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Για παράδειγμα, υπάρχει τώρα έρευνα που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση φαγητού σε καθορισμένες ώρες της ημέρας ή η σίτιση με περιορισμένο χρόνο , μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία και τις μεταβολικές ασθένειες. Η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης μπορεί επίσης να συνδέονται με δυσλειτουργικό κιρκάδιο έλεγχο που οδηγεί σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά σας.
Η ώρα της ημέρας που παίρνετε το φάρμακό σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί και πόσο σοβαρές μπορεί να είναι τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ομοίως, το βιολογικό σας ρολόι είναι ένας πιθανός στόχος για χημειοθεραπείες καρκίνου και θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.
Και τέλος, ακόμη και η προσωπικότητά σας μπορεί να διαμορφωθεί από το αν το εσωτερικό σας ρολόι σας κάνει «πρωινό» ή «νυχτερινό άτομο».
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση
Το βιολογικό σας ρολόι παρέχει επίσης την απάντηση για το πότε είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της σωματικής άσκησης. Για να μελετηθεί αυτό, μία ομάδα επιστημόνων συνέλεξε δείγματα ιστών και αίματος από τους εγκεφάλους, τις καρδιές, τους μυς, το έντερο και λίπος ποντικών που ασκούνταν είτε πριν το πρωϊνό νωρός το πρωί ή μετά το βράδυ αργά το απόγευμα.
Χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που ονομάζεται φασματοσκόπιο για τον εντοπισμό περίπου 600-900 μορίων που παρήγαγε κάθε όργανο. Αυτοί οι μεταβολίτες λειτουργούσαν ως δείκτες του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονταν στην άκσηση τα ποντίκαι σε ορισμένες ώρες της ημέρας.
Συνδύασαν αυτά τα στιγμιότυπα μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν χάρτη του τρόπου με τον οποίο η άσκηση το πρωί σε σχέση με το βράδυ επηρέασε κάθε ένα από τα διαφορετικά συστήματα οργάνων των ποντικών – κάτι που ονόμασαν άτλαντα του μεταβολισμού της άσκησης.
Χρησιμοποιώντας τον άτλα, διαπίστωσαν ότι η ώρα της ημέρας επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο κάθε όργανο χρησιμοποιεί ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για, παράδειγμα, βρήκαν ότι η πρωϊνή άσκηση μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης περισσότερο από ότι η άσκηση αργά το απόγευμα. Ωστόσο, η άσκηση αργά το βράδυ επέτρεψε στα ποντίκια να επωφεληθούν από την ενέργεια που αποθήκευαν από τα γεύματά τους και αύξησε την αντοχή τους.
Φυσικά, τα ποντίκια και οι άνθρωποι έχουν πολλές διαφορές μαζί με τις ομοιότητες τους. Πρώτον, τα ποντίκια είναι πιο δραστήρια τη νύχτα παρά τη μέρα. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς η άσκηση επηρεάζει την υγεία και εάν χρονομετρηθεί σωστά, μπορεί να βελτιστοποιηθεί με βάση την ώρα της ημέρας για την επίτευξη των προσωπικών στόχων υγείας.