Το ζεστό νερό κάνει καλό στην υγεία μας;

Το σώμα μας αποτελείται από 60% περίπου νερό και σε κάποια όργανα, όπως για παράδειγμα ο εγκέφαλος αποτελείται από 85%.

Ζεστό νερό θεωρείται όταν η θερμοκρασία του είναι 4-5 βαθμοί υψηλότερη από την θερμοκρασία δωματίου.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες επιβάλλεται να πίνουμε ζεστό νερό, όπως όταν έχουμε προβλήματα στο πεπτικό. Το ζεστό νερό έχει αγγειοδιασταλτική δράση, που σημαίνει ότι προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και διεγείρει τη ροή του αίματος, διευκολύνοντας την πέψη. Η κατανάλωση ζεστού νερού μετά από ένα λιπαρό γεύμα βοηθά στη γαλακτωματοποίηση των λιπών, καθιστώντας τα πιο εύπεπτα. Πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι και θα δείτε βελτίωση στη λειτουργία του πεπτικού.

Αν θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πίνετε ζεστό νερό. Όταν πίνετε ζεστό νερό, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος διεγείροντας τη διαδικασία εφίδρωσης, η οποία είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα αποβάλλει τις τοξίνες. Επίσης η κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι βοηθάει στην εξισορρόπηση όλων των όξινων τροφίμων που καταναλώνετε καθημερινά. Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει το λεμόνι, μπορείτε να πίνετε ζεστό πράσινο τσάι, το οποίο μειώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Ο πονοκέφαλος, ο πόνος στο στομάχι αλλά και γενικότερα σε όποιο σημείο αισθάνεστε πόνο, το ζεστό νερό θα μπορέσει να σας μειώσει τον πόνο, καθώς βοηθάει στην αύξηση της ροής του αίματος στους ιστούς, προκαλώντας χαλάρωση των μυών. Η κατανάλωση ζεστού νερού πριν τον ύπνο λειτουργεί χαλαρωτικά και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και καλύτερα και το πρωί να ξυπνήσετε αναζωογονημένοι.

Στην περίπτωση της ρινικής συμφόρησης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού πριν τον ύπνο λειτουργεί χαλαρωτικά και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και καλύτερα και το πρωί να ξυπνήσετε αναζωογονημένοι.

Αν βρίσκεστε στην διαδικασία να χάσετε βάρος, το ζεστό νερό αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθειά σας.  Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να κάψετε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας. Το ζεστό νερό βοηθά επίσης τον καθαρισμό του εντέρου και την αποφυγή του φουσκώματος.

Το ζεστό νερό επίσης, συμβάλει και στον πόνο στα δόντια. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει σφράγισμα, το ζεστό νερό βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου, ενώ το κρύο νερό μπορεί να αποκολλήσει ή να κάποια λευκά υλικά πλήρωσης που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική. Βεβαιωθείτε όμως ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό, καθώς και αυτό μπορεί να γίνει επιζήμιο για τα δόντια.