Το κρύο επηρεάζει την καρδιά – Έτσι αποφεύγεις οποιοδήποτε πρόβλημα στο κυκλοφορικό
Ο κρύος καιρός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στην καρδιά. Πώς μπορεί να επηρεάσει το κρύο να την επηρεάσει και τι πρέπει να προσέξει κανείς για να προφυλάξει τον εαυτό του με αφορμή την κακοκαιρία «Φίλιππος» που έφερε κρύο και χιόνι λίγο πριν «ξεμυτίσει» η άνοιξη στην χώρα μας.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες «στενεύουν» τις αρτηρίες της καρδιάς σου, εμποδίζοντας την ροή του αίματος και μειώνοντας το οξυγόνο να φτάσει στην καρδιά σου. Η καρδιά σου έτσι αντλεί με μεγαλύτερη δυσκολία αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα μέσα από τις αρτηρίες που συσφίγγονται.
Μια ξαφνική μεταβολή στην πίεση του αίματος, ειδικά όταν αυτή έρχεται όταν βρίσκεσαι στο κρύο, όταν για παράδειγμα φτιαρίσεις ένα χιονισμένο πεζοδρόμιο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως:
Ασταθής πόνος στο στήθος
Έμφραγμα
Εγκεφαλικό
Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος είναι η υποθερμία. Όταν συμβαίνει αυτό, η καρδιά σου, το νευρικό σου σύστημα και άλλα όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Αν δεν λάβεις την κατάλληλη θεραπεία μπορεί η καρδιά και το αναπνευστικό σου σύστημα να «παγώσουν» και να πεθάνεις.
Συμπτώματα ήπιας και μέτριας υποθερμίας περιλαμβάνουν:
Αρκετή ρίγη ή σταματημο του ρίγους
Έλλειψη προσανατολισμού
Αποδιοργανωμένος λόγος
Σύγχυση
Αδύναμος παλμός
Αργή αναπνοή που κόβεται
Ζαλάδα
Το σώμα σου μάχεται την υποθερμία κρατώντας τον πυρήνα σου όσο ζεστό γίνεται. Αυτό προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στα άκρα του σώματός του όπως στα δάκτυλά σου και στα πόδια σου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κρυοπαγήματα.
Κρυοπαγήματα
Υπάρχουν τρία στάδια σε ένα κρυοπάγημα. Στο πρώτο στάδιο, το πιο ήπιο μπορεί να νιώθεις σαν να σε τρυπάνε βελόνες, ή να πονάς ή να νιώθεις μουδιασμένος.
Στο δεύτερο στάδιο το κρυοπάγημα μπορεί να είναι επιφανειακό και να αναγνωρίζεται εύκολα καθώς το δέρμα παίρνει μια λευκή και σκληρή απόχρωση. Αφού το δέρμα δεχθεί την απαραίτητη ζεστασία, μπορεί να αποκτήσει ένα μπλε ή ένα μωβ χρώμα και ίσως ακόμα να εμφανιστούν και φουσκάλες.
Σοβαρά κρυοπαγήματα μπορεί να επηρεάσουν πολλές στιβάδες του δέρματος. Στο τρίτο στάδιο, μπορεί επίσης να μην μπορείς να κουνήσεις τους μύες και τις αρθρώσεις του. To δέρμα μπορεί να μοιάζει μαύρο και σκληρό καθώς πεθαίνουν οι ιστοί, καταστρέφονται οι τένοντες, οι μύες, τα νεύρα και τα κόκαλα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητάς ιατρική βοήθεια ακόμα και για τα πιο ήπια κρυοπαγήματα.
Τι είναι καλό να κάνεις για να αποφύγεις οποιοδήποτε πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα:
Ντύσου ζεστά. Μπορεί η υποθερμία να χρειάζεται περισσότερη ώρα για να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα, το κρυοπάγημα μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά. Να καλύπτεις το κεφάλι σου, τα αυτιά σου, τα δάχτυλά σου και τα πόδια σου σωστά.
Καλό είναι να αποφύγεις τις μετακινήσεις. Κάνε αρκετά διαλείμματα αν πρέπει να εκτελέσεις δραστηριότητες έξω.
Πες καλύτερα όχι στο αλκοόλ. Μπορεί αρχικά να σε κάνει να νιώθεις ζεστά αλλά μπορεί επίσης να σε κάνει έτσι να υποτιμήσεις την πραγματική θερμοκρασία του σώματός σου, γεγονός το οποίο μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτους στην υποθερμία.
Αν κάποιος αγαπημένος σου έχει καρδιοπάθεια, φροντίσε να έχεις όλες τις προμήθειες που χρειάζεται και πάντα να ζητάς ιατρική βοήθεια ή την συμβουλή ενός γιατρού όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα και πάσχεις από κάποιο σοβαρό νόσημα.