Το μυστικό της μακροζωίας ίσως κρύβεται στο πότε τρως

H κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για το βράδυ μπορεί να είναι το κλειδί της μακροζωίας, αναφέρει νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Τέξας αναφέρουν ότι δεν παίζει ρόλο μόνο τι τρως αλλά και πότε το τρως. Η μελέτη τους κατέληξε ότι ο περιορισμός των λιπαρών και ζαχαρούχων τροφών αλλά και η κατανάλωσή τους τη σωστή ώρα επιμήκυνε τη ζωή ποντικών κατά 35%. Πειράματα κατέληξαν ότι ο ρυθμός του ρολογιού του σώματος διαδαραματίζει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά στα οφέλη μίας υγιεινής δίαιτας.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού έχει θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, ακόμη κι αν δεν προάγει την απώλεια βάρους . Η μελέτη δεν βρήκε επίσης διαφορές στο σωματικό βάρος μεταξύ των ποντικών σε διαφορετικά προγράμματα διατροφής. «Ωστόσο, βρήκαμε βαθιές διαφορές στη διάρκεια ζωής», σημείωσε η κύρια συγγραφέας, Joseph Takahashi, σε ένα δελτίο τύπου.

Τα τρωκτικά είναι νυκτόβια ζώα που είναι πιο ενεργά στο σκοτάδι. Αντιθέτως, οι άνθρωποι είναι γενικά πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό στο μυαλό, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν τα γεύματά τους στις πιο ενεργές ώρες της ημέρας.

Σε εργαστηριακά ζώα για διάστημα 4 ετών, μία μειωμένη σε θερμίδες δίαιτα επέκτεινε την επιβίωση κατά 10%. Ωστόσο, η βελτίωση αύυξήθηκε σημαντικά με ένα αποκλειστικά βραδινό διατροφικό πρόγραμμα. Ο συνδυασμός αυτός πρόσθσε 9 μήνες στον 2ετή μέσο όρο διάρκειας ζωής τους.

Η Joseph Takahashi, ανέφερε ότι ένα παρόμοιο πλάνο για τους ανθρώπους θα περιόριζε την κατανάλωση τους ώρες της ημέρας. Τα πιο πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού ή μεσημεριανού γεύματος αντί για ένα δείπνο είναι βασικό για την ενίσχυση της υγείας.